Erbil, geleceğin Dubai'si olma yolunda ilerliyor!
Kuzey Irak'ın en gelişmiş şehri ve başkenti Erbil tam anlamıyla dolu dizgin geliyor...
Geçen hafta bir basın gezisi kapsamında Erbil'e gittim. Neredeyse bir tam gün süren yoğun program ve koşuşturma arasında şehri gözlemleme fırsatı buldum.
Ancak bu bile hem ülkede hem de şehirde yaşanan büyük değişimi görmeme yetti...
Bundan 10 sene önce canlı bombalar, sürekli çatışmalar ve can kayıplarıyla gündemimizde olan Kuzey Irak'ın bu tarihi kenti, artık hedefine Ortadoğu'nun ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmayı tam anlamıyla koymuş.
Havalimanından şehir merkezine doğru ilerlerken, hızla yükselen binalar bunun en bariz göstergesi. Irak'ın petrol gelirlerinin yüzde 17'sini alan bölgesel hükümet yıllarca süren savaşlar sonrası önce yıkılanları onarmayı seçmiş... Ancak şimdi inşa edilen yüksek binalar şehrin yeni yüzünü oluşturuyor.
Bu nedenle Erbil için 10 yıl sonra 'geleceğin Dubai'si olacak' deniyor. Rehberimiz Diar ise çıtayı daha da yükseğe çıkarıyor ve 'Dubai ötesi olacak' diyor.
Diar, ilk yedi yıldızlı otelin inşasına başlandığını belirtiyor. Ayrıca Süleymaniye'de de Dubai'nin simgelerinden olan yedi yıldızlı yelken oteli Burj Al Arab'ın bir benzerinin inşa edileceği bilgisini paylaşıyor.
Bu kadar hızla gelişen ve yapılaşan şehirde, elbette arsa fiyatları da artık eskisi ucuz değil. Ucuz arsa treni kaçalı çok olmuş diyebiliriz.
Hal böyle olunca, vatandaş geleceğe daha güvenle bakar hale gelmiş... Sokak ve meydanlardaki canlı kalabalığa baktığınızda bunu çok net olarak görüyorsunuz.
Havaalanı gibi kritik alanlarda hala üst düzey güvenlik önlemleri devam etse de sokaktaki vatandaş için güvenlik endişesi öncelikli sorun olmaktan çıkmış.
Ancak, gelir yüksek olmasına rağmen adaletli bir dağılımın olmadığı da ortada... Devlete ve yönetime yakın olanların gelir paylaşımında ön sırayı alma kuralı burada da çok bozulmuş görünmüyor.
Türk şirketleri de ekonomik gelişme potansiyelini fark etmiş ve bölgede oldukça aktif... Başta inşaat ve inşaatın yan kolları ile enerji olmak üzere tekstil, gıda ve hizmet sektöründe önemli yatırımları bulunuyor.
Türk bankaları da şube açmak için sırada... Şu anda dört Türk bankasının Erbil'de şubesi var. Ancak kısa süre içinde banka sayısının 10'a çıkması bekleniyor. Kağıt paraların hala çuvalla taşındığı ülkede, bankacılığın gelişmesinin işleri çok daha hızlandıracağı ortada...
1,300'e yakın Türk şirketi, dışardan gelen yabancı yatırımcıların yüzde 52.7'sini oluşturuyor. İki taraf arasındaki toplam hacmi de 12 milyar doları aşmış durumda.
Kuzey Iraklılar, Türkiye'yi ekonomik anlamda dünyaya açılan kapı olarak görüyor. Güney ile bağlarını bazı mecburiyetler dışında tamamen koparmışcasına yüzlerini kuzeye, Türkiye'ye dönmüş. Bu nedenle gelecek olan yatırımcılara da arsa tahsisi başta ve gümrük vergisi muafiyeti gibi önemli teşvikler sunuluyor.
Enerji gereksinimi ve bunun cari açığa etkisine bakıldığında Kuzey Irak'ın Türkiye açısından önemini anlatmak için çok fazla kelimeye de ihtiyaç yok.
Erbil'in 10 yıl sonraki halini çok merak ettiğim için bu gezide bol bol fotoğraf çektim. 2022'deki Erbil'i bu fotoğraflarla karşılaştırmayı sabırsızlıkla bekliyorum.
Bakalım Diar haklı çıkacak mı
Hürriyet/Emek Kaplangil