21 / 12 / 2024

Erdemoğlu Holding, enerji ve gayrimenkul sektörlerine giriyor!

Erdemoğlu Holding, enerji ve gayrimenkul sektörlerine giriyor!

Erdemoğlu Holding Türkiye'nin kamuoyu önüne çok çıkmamış ama dünya markası yaratmış şirketlerinden biri, 1950'li yıllarda dokuma isçisi Besnili Mehmet Erdemoglu'nun işsiz kalınca başladığı bohçacılıkla ilk temeli atılmış...



Erdemoğlu Holding, enerji ve gayrimenkul sektörlerine giriyor. İbrahim Erdemoğlu, "Türkiye kabuğunu kırdı. Kısır çekişmeleri bir tarafa bırakmamız lazım" diyor. 


Erdemoğlu Holding Türkiye'nin kamuoyu önüne çok çıkmamış ama dünya markası yaratmış şirketlerinden biri, 1950'li yıllarda dokuma isçisi Besnili Mehmet Erdemoglu'nun işsiz kalınca başladığı bohçacılıkla ilk temeli atılmış. 


1970'li yıllarda Gaziantep'te halı üretimine başlayan Erdemoğlu ailesi, bugün Merinos, Dinarsu, Padişah, imparator gibi halı markalarının sahibi. 


72 ülkeye 250 milyon dolar ihracat yapıyor. Dünyanın farklı 7 coğrafyasındaki üretim merkezlerinde ise 6500 kişiye istihdam sağlıyor. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu. Van'da babası adına açtığı meslek lisesini anlatmak istedi, biraraya geldik. Hem şirketin gelecek hedeflerini hem de Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunları konuştuk. 

Makine halısında Türkiye'nin yüzde 35'le pazar lideri olduklarını söyleyen Erdemoğlu, yeni alanlarda büyümek için adım attıklarını belirtiyor. Bu kapsamda Catalca'da rüzgar enerjisi lisansı almışlar. 100 milyon dolarlık bir yatırımdan sözediyor. Ellerinde bulunan arsalarını ise inşaat sektöründe değerlendirmeye karar vermişler. İlk proje 450 konutluk bir rezidans. 

yapıyorlar. Sınırlama gelmezse bu durum kriz olarak karşımıza çıkar. Bence hükümet doğrusunu yapıyor. Kısa vadede belki satışlar yavaslayacaktır. 


Ekonomide yaşanan tribülansa ise hazırlıklı olduklarını dile getiriyor Erdemoğlu. li2001 krizi gibi korkunç bir krizi yaşamış bir toplumuz. Yine olursa yine asarız." Türkiye'yi gergin bir ortama sürükleyen son siyasi tartışmaları da yorumlayan Erdemoğlu, şunları söylüyor: "Türkiye kabuğunu yırttı. 


Mesela biz Türkiye'den akmış bir dünya markasıyız. Bizim gibi birçok şirket var. Ülke olarak önümüz çok açık. Dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. Hiçbir şey gelişmemizin önünü t ikayamaz. Yeter ki kısır çekişmeleri bir tarafa bırakalım. Duraksamalar olur, geçici problemler olur ancak gelecekten eminiz." İbrahim Erdemoğlu çok önem verdiği sosyal sorumluluk projesini ise söyle anlatıyor: "Yedi okul ve birçok öğrenci yurdu yaptırarak toplumumuzun hizmetine sunduk. Ayrıca her yıl yaklaşık 300 öğrenciye burs vererek eğitimlerine katkıda bulunuyoruz. Van'da bir endüstri meslek lisesini de açtım. 1500 öğrenci eğitim görecek." ABD'de üretim hazırlığı Hallda da kullan ihracatta ağırlığı ABD ve Avrupa'nın aldığını söyleyen Erdemoğlu, yurtdışında yeni fabrika yatırımları için karar asamasında olduklarını anlatıyor. Çin'den şimdilik vazgeçtiklerini ancak ABD'den çok cazip teklifler geldiğini söylüyor. 


Türkiye'de yüksek cari açık yüzünden tüketimi azaltma politikalarının iç tüketime etkisini söyle yorumluyor: "İnsanlar gelirleri kadar harcıyorsa sıkıntı yok. Ancak son yıllara baktığımızda gelirlerin üstünde borçlanarak harcama at dönemi Erdemoğlu'na halıdaki son trendleri de soruyorum. Halıda her ülkenin talebi zevk anlayışı farklı olduğunu söylüyor. "Her ülkeye göre farklı konsept yapıyoruz" diyor. Halıda da aynı tekstilde olduğu gibi modanın hızla değiştiğini anlatan Erdemoğlu, "Eski halıya rağbet azalıyor. Gençler bir ürüne çok fazla para ödemek istemiyor. Hızlı tüketim istiyorlar. Piyasada buna uyuyor ister istemez" diyor. 


Jale Özgentürk/ Radikal Gazetesi 


Geri Dön