03 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Artık Türkiye'de kentsel dönüşüm zamanıdır!

 Erdoğan Bayraktar: Artık Türkiye'de kentsel dönüşüm zamanıdır!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''1,5 milyarlık İslam dünyasının bakışı bizim gözümüzün içine doğrudur. Afrika'nın beklentisi Türkiye'dir'' dedi




     Bayraktar, Malatya'daki Beydağı Kentsel Dönüşüm Bölgesi'nde incelemelerde bulundu, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bayraktar, Malatya'nın büyükşehir olduğunu hatırlattı. Yaklaşık 10 yıldır Malatya'da kentsel dönüşüm noktasında çalışmaları olduğunu aktaran Bayraktar, Yamaç ve Fırat mahallelerindeki yaklaşık 2 milyon 200 bin metrekarelik büyük bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlattıklarını ifade etti. Buranın Malatya'nın marka değerini artıracağını vurgulayan Bayraktar, bu bölgelerde yeşil alanlara dikkat edeceklerini ve buradaki bütün vatandaşlara kentsel dönüşüm alanlarından evler vereceklerini bildirdi. 

     Bu zamana kadar 468 konutun bitme aşamasına geldiğini belirten Bayraktar, bu yıl içinde 3 bin 200 konutun ihalesinin yapılacağını, bütün hak sahiplerine modern, asansörlü, kaloriferli, okulu, parkı, bahçesi olan enerji tasarruflu akıllı evler yapılacağını söyledi. Bazı mahfillerin, burada vatandaşların evlerinden edileceği, başka yerlere gönderileceği yönünde söylemlerinin olduğunu anımsatan Bayraktar, ''Kesinlikle böyle bir şey olmadığı net bir şekilde belli oldu. Burada anlaşma yüzde 90 seviyesine gelmiştir. Anlaşma olmayanlarla da anlaşma yapmak için gayret sarf ediyoruz. Ama buna rağmen olursa bunları da acele kamulaştırarak, burada yeni bir konsept, yeni bir şehir yapacağız. Gerçekten Türkiye'ye, Malatya'ya yaraşır bir şekilde, bu projeyi çok kısa bir sürede tamamlayıp Malatya'mıza kazandıracağız. Niye buna mecburuz, Malatya büyükşehir oldu. Artık büyükşehire yaraşır bir merkez olması, bir marka şehir olması ve buradan da dalga dalga Türkiye'ye mesaj veriyoruz. Artık Türkiye'de kentsel dönüşüm zamanıdır'' diye konuştu. Bayraktar, insanları memnun edecek şekilde, onların rızasına dayalı bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. 

     Bakan Bayraktar, daha sonra katı atık depo alanında incelemelerde bulundu. Malatya'da katı atık bertaraf tesisinin kurulması için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bayraktar, buranın 5 Haziran Çevre Günü'nde açılması için Bakanlığın hibe desteği sağlayacağını bildirdi. 

     

     -''Türkiye'nin lider olmaya ihtiyacı var''- 

     

     Daha sonra Ramada Altın Kayısı Otel'de sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bayraktar, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı değerlendirdi. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında 40 civarında batık banka bulunduğunu dile getiren Bayraktar, halkın tasarruflarıyla 140 milyar liralık borçları bitirdiklerini ve ayrıca zorunlu tasarruf fonları ve konut edindirme yardımlarını da vatandaşlara ödediklerini anımsattı. 

     Türkiye'de 230 milyar dolar olan toplum geliri 800 milyar dolara çıkardıklarını, kişi başı geliri de 3 bin 492 dolardan yaklaşık 11 bin dolarlara çıkardıklarını ifade eden Bayraktar, IMF'ye olan borcun da bu yıl tamamen kapatılacağını ve IMF'ye borç verilecek duruma gelindiğini vurguladı. 

     Erdoğan Bayraktar, ülkenin çok daha hızlı gelişmeye, kalkınmaya, lider ülke olmaya ihtiyacı bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

     ''1,5 milyarlık İslam dünyasının bakışı bizim gözümüzün içine doğrudur. Afrika'nın beklentisi Türkiye'dir. Bizim artık Afrika'da büyük ölçüde büyükelçilik ve başkonsolosluk açma gibi çalışmalarımız devam ediyor. Dünyada en çok büyükelçilik, başkonsolosluk ve temsilciliği olan 6-7. ülke durumuna geldik, bunu daha da artıracağız. Bundan 30 yıl önce Uzakdoğu'ya gittiğinizde 'nereden geliyorsunuz-' dediklerinde 'Türkiye' diye cevap verdiğimizde 'Türkiye İstanbul'un neresinde-' diyorlardı. Şimdi elhamdülillah Türkiye'nin tanınırlığı yüzde 500 arttı. Şimdi Türk parasıyla dünyanın her tarafından alışveriş yapabiliyoruz, 6 sıfır attık paramız kıymetlendi. Böyle bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Türkiye'nin dünyaya verdiği büyük fotoğraf bu ve bu fotoğrafa bakmamız lazım.'' 

     

     -Malatya Havalimanı elden geçirilecek- 

     

     Malatya'daki kentsel dönüşüm ve katı atıkla ilgili çalışmalara da değinen Bayraktar, kentte 10 binin üzerinde konut yaptıklarını, bunu 17 bine çıkaracaklarını söyledi. Malatya Havalimanı'nı yeniden elden geçireceklerini kaydeden Bayraktar, Malatya için 643 milyon harcadıklarını belirtti. 

     Bakan Bayraktar, kentte ana çevre yolu yapılmasındaki çalışmalarının sürdüğünü, kentin kalkınması, tarihi değerlerini yansıtan bir görünüme sahip olabilmesi için gayretlerinin devam edeceğini vurguladı. Bayraktar, toplantıda, ayrıca sivil toplum örgütleri ile basın kuruluşları temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı. 

     Daha sonra, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bayraktar, partilerinin oyunu sürekli artırdığını dile getirerek, ''Bu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yöneticilerinin değil, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin teşkilatlarının ve bize oy veren halkımızın ferasetidir ve başarısıdır. Allah gücümüzü, kuvvetimizi artırsın. Allah gayretimizi artırsın. Allah tembellik vermesin ve Allah şaşırtmasın. Allah gurur, kibir vermesin. Allah iktidar sarhoşluğu vermesin'' diye konuştu. 

     AA


Geri Dön