03 / 01 / 2025

Ergene Nehri KOİ parametre limitlerini azaltmaları zorunluluğu 2 yıl ertelendi!

Ergene Nehri KOİ parametre limitlerini azaltmaları zorunluluğu 2 yıl ertelendi!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, siyah akan Ergene Nehri’ne atıksu bırakan fabrikaların kirlilik derecesinin belirlenmesinde en önemli kriter olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı parametre limitlerini azaltmaları için 6 Mayıs’ta dolan zorunluluğu iki yıl erteledi



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yüksek kirlilikle karşı karşıya kalan Ergene Nehri’ndeki deşarj kısıtlamalarıyla ilgili 2011 yılında yayınlanan genelgeyi iptal etti. 2011’de yayınlanan genelgede siyah akan Ergene Nehrine atıksu bırakan tesislerin en önemli kirletici parametrelerinden olan KOİ parametre limitlerini 6 Mayıs 2014 tarihine kadar azaltmaları zorunlu kılınmıştı. Bu genelge, fabrikalar için üç yıllık af niteliği taşıyordu. Söz konusu süre dolmadan, Bakan Güllüce’nin 22 Nisan’da yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, Trakya bölgesinin neredeyse tamamını kaplayan Uzunköprü, Pehlivanköy, Lüleburgaz, Çorlu gibi yerleşim yerleri ve tarım arazilerinden geçen Ergene havzasındaki tesisler için 6 Mayıs 2014’te dolan süre iki yıl sonraya 6 Mayıs 2016 tarihine ertelendi. Güllüce,yaptığı açıklamada şunları söyledi:


YÜZDE 25’İ DOĞAL DEBİ

“2011 yılında yürürlüğe konulan çalışmalar neticesinde Ergene Nehri’nin yıllık ortalama debisinin yaklaşık yüzde 25’i kendi doğal debisidir. Geri kalan yüzde 75’i oranındaki debinin sanayi ve evsel kaynaklı atıksu boşaltmalarından kaynaklandığı, özellikle Çorlu Deresi ve Ergene Nehri su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok kirli su sınıfı olan dördüncü sınıf su kalitesinde olduğu tespiti yapıldı. Havzadaki tüm tesisler atık sularını mevcut mevzuatta yer alan deşarj standartlarına uygun olarak arıtsalar dahi Ergene Nehri bu büyük kirlilik yükünü kaldıramıyor.”


TOP ÇEVRİLİYOR

BAKANLIĞIN söz konusu genelgeyle “top çevirdiğini” iddia eden uzmanlar, “Ergene Havzası dünya literatürüne geçmiş, dönem dönem basında yoğun şekilde yer alan ülkemizin çevresel anlamda en sorunlu havzasıdır. Bu havzada üretilen tarım ürünleri kansere ve birçok hastalığa neden olan ağır metal taşıyan, atık taşıyan Ergene Nehri tarafından sulanıyor” yorumunu yaptılar.


Hürriyet


Geri Dön