Ergün Turan, 11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Komisyon Başkanı oldu!
11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu" toplantısında, Komisyon Başkanlığı'na TOKİ Başkanı Ergün Turan seçildi.
Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen 11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu toplantısı Ankara'da başladı. Toplantı 2 gün sürecek. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, 11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu" toplantısında, Komisyon Başkanlığı'na Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan seçildi.
Şimdiye kadar 10 ayrı Kalkınma Planı hazırlandığını ifade eden Turan, "Şimdi bize düşen görev önümüzdeki beş yılı kapsayacak (2018-2023) 11. Kalkınma Planı'nın Konut Politikaları Raporunu hazırlamak olacaktır. 2023 yılı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümüdür. Bu nedenle başta Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, hükümetimiz ve bakanlıklarımız 2023 yılı için önemli hedefler koymuşlardır. 2023 hedefi kapsamında özel sektör, kamu, üniversiteler ve meslek örgütlerine Konut Politikaları özelinde önemli görevler düşmektedir" dedi.
Konut satışında yeni bir rekor kırılacak
Turan, Türkiye'deki konut varlığının kentlerin şekillenmesinde en büyük paya sahip olduğunu belirten Turan, "Özellikle son 10 yılda inşa edilen yapıların yüzde 90’ına yakını konuttur. Dolayısıyla konut, kentlerdeki fiziksel varlığının yanında ekonomik anlamda da önemli bir yere sahiptir. Son 10 yılda Türkiye’de üretilen konut sayısı yaklaşık 6.5 milyondur 2007 yılında Yapı Kullanma İzni alan konut sayısı 326 bin iken, 2017 yılı sonu itibariyla bu rakam yaklaşık 750 bin civarlarında gerçekleşecektir. Yine 2007 yılında Yapı Ruhsatı izni alan konut sayısı 585 iken, 10 yıl sonra bu rakam 2017 yılında 1 milyon 106 bine ulaşmış olacaktır. Aynı büyümeyi konut satışlarında da görmekteyiz. 2007 yılında yılık yaklaşık 400 bin konut satılırken, 2017 yılında bu rakam 1 milyon 350 bin civarlarında gerçekleşecek ve yeni bir rekor kırılacaktır." şeklinde açıklamalarda bulundu.
5 yılda yaklaşık 1 milyon 266 bin yeni konuta ihtiyaç olabilir
Düşük fiyatlı konutlara erişimin artırılması gerektiğinin altını çizen Turan, "Planda, özellikle alt gelir grupları için, sosyal nitelikli konut yapımının özendirilmesi ve özel girişimciliğin desteklenmesi konularına yer verilmelidir. Fakat dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal konut üretiminin temel sorunlardan birisi finansman ve sürdürülebilirliktir. Malumlarınız olduğu üzere Türkiye’de konut finansmanının temel kaynağı kişisel tasarruflardır. Ailelerin ortalama tasarruf oranı da yaklaşık yüzde 16-20 arasındadır. Bu durumda, alt gelir grubunda olanların gelirlerinin yüzde 10’u, yüzde 15’i ve yüzde 25’i kadar bir ödeme ile yani kira öder gibi konut sahibi olmaları ancak mümkündür. Bu konuda TOKİ’nin bir uygulaması vardır. Hiç evi olmayanlar için genellikle arsa bedeli konut fiyatlarına dâhil edilmeden, toplam maliyetler esas alınarak üretilen ve çoğunluğu 2+1 olan konutlar yüzde 10-15 gibi peşinatla 240 aya varan vadelerle satışa sunulmaktadır" ifadelerini kullandı.