28 / 04 / 2024

Erka Grup bu yılı 110 milyon dolar ciro ile kapamayı planlıyor!

Erka Grup bu yılı 110 milyon dolar ciro ile kapamayı planlıyor!

Veysi Erdoğan, bugün Erka Grup çatısı altında yer alan üç şirketi ile çelik, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu yılı 110 milyon dolar ciro ile kapamayı planlıyor...



İş dünyasına 18 yaşında lisedeki öğretmenlerine mobilya üretimi yaparak giren Veysi Erdoğan, bugün Erka Grup çatısı altında yer alan üç şirketi ile çelik, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu yılı 110 milyon dolar ciro ile kapamayı planlayan Erka, Bodrum’da ve Ankara’da inşa edilen otelleri ile turizm alanında da iddialı. 


Girişimcilik hikayeleri arasında dikkat çekenlerden biri olmaya aday, Veysi Erdoğan’ın öyküsü. 5 çocuklu Erdoğan Ailesi’nin ikinci çocuğu olan Veysi Erdoğan, 1988 yılında mülkiye sınavlarını kazanıp Ankara’ya gitmiş. Ailesinden para almayan kayıt işlemleri için .parası yetmeyen Erdoğan, kendi ayakları üzerinde durma isteği üzerine üniversiteyi daha başlamadan bırakıp Adana'ya kendi işini kurma fikriyle geri dönmüş.

Küçüklüğünden beri ağabeyi Adil Erdoğan ile yaz tatillerinde aile dostlarının mobilya atölyesinde çalışıp harçlığını kazanan Erdoğan, bildiği işi yapıp önce lise öğretmenlerine sonra da aile dostlarına mobilya üretmeye başlamış.


Girişimci kimliğini öne çıkartarak 1990-1994 arasında mobilya işleri yaptıktan sonra kardeşleri ile birlikte Erka Çelik ve Erka İnşaat şirketlerini kurmuşlar. Bu arada annesinin isteği üzerine Açıköğretim Fakülte si’nde iktisat okuyan Erdoğan, yurt dışında ABD Portland’da mimarlık okuyup yine ABD’de NBCI adlı çelik yapılar üreten şirkette çalışanı? çelik yapı sistemini öğrenmiş.

Erdoğan, 1998 yılında da bu bilgilerini Türkiye’ye taşıyıp Adan. Mersin yolu üzerine 9.5 milyon dolarlık yatırımla ahşap ve çelik üretim yapan bir fabrika kurmuş. 2004 yılında da bu fabrikayı Bata A.Ş adlı şirkete satmış.

Erdoğan, 40 yaşında olmasına karşın girişimci ruhu ile her alanda çalıştıktan sonra bugün kardeşleri ile birlikte 112 milyon dolar cirolu Erka Grup’u yönetiyor. 138 kişinin istihdam edildiği grupta, taşeron firmalarla birlikte bu rakam zaman zaman binlerce kişiye ulaşıyor.


BODRUM’A OTEL


Mobilya üretimiyle başlayan çalışmalarım inşaatla birleştiren Erka, bu alanda da büyümeye başladı. 1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ihalelerini alarak Mardin, Şırnak, Gaziantep ve Mersin’deki inşaatlarının alt taşeronluğunu yapan Erka, Mersin ve Ankara’da da villa projelerine imza attı. 2000 yılında Düzce’de deprem konutları yapan şirket yine aynı yıl, Irak’a salça ticaretine başladı. Şimdi ise Irak’taki inşaat ihaleleri ile ilgileniyor.

Bugüne kadar MEB ve Bayındırlık Bakanlığı işleri ile araç muayene istasyonlarının inşaatlarını yapan şirket, yurt dışında Katar ve Irak’ta inşaat taahhüt işleri de yaptı.


MEB’DEN İHALE ALDI


Erka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Erdoğan, son olarak MEB’den çelik binalardan 21 köy okulu yapmak üzere 63 milyon dolarlık bir proje aldıklarını söylüyor.

Erdoğan, yurt dışında da Irak’ta okul işleri, Abudabi'de petrol bakanlığının 83 milyon dolarlık petrol istasyonları projelerinin de portföylerindeki diğer işler olduğunu belir-tiyor. Irak ve Dubai’de de inşaat işleri yapan şirket, 53 milyon dolarlık bir yatırımla, 38 katlı 252 odalı bir otel-rezidans ve Bodrum Gündoğan’da 42 milyon dolarlık yatırımla 209 odalı 5 yıldızlı bir otel, ile 10 deluxe villayı içeren iki projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Osmanlı-Selçuklu konseptinde saray havası verilerek hazırlanan A plus projede yer alan otel, 4 Mayıs 2013’te ilk turist kafilesini ağırlayacak.


YABANCI İLGİSİ


Turizm sektörüne dönük yatırımlar, Erka Grup’a bağlı Koç Yatırım Pazarlama Turizm Yatırım A.Ş şirketi çatısı altında gerçekleştiriliyor.

Erdoğan, otelin işletmesi için Jumeriah, Radisson Blue, Swiss o tel, Hilton Conrad gibi markalarla görüştüklerini ancak sonunda The Blue Bosphorus markasını yaratarak kendilerinin işletmeye karar verdiklerini söylüyor.

Otelin iç mekanlarını işletmek için Fransa’dan Budhabar’ın da kendileriyle görüştüğüne dikkat çeken Erdoğan, tesislerinin yılın 12 ay açık kalmayacak olmasından dolayı anlaşma sağlayamadıklarını da belirtiyor.


İSTANBUL’A YENİ OTEL


Erdoğan Ankara’daki otellerini de bir otel zincirine işletmeye vere-bileceklerini söylüyor.

İstanbul’da da otel ve rezidans yapma planlan bulunan şirket, Büyükdere Caddesi ve Boğaz’da yer alan devlet daireleriyle de ilgileniyor.

İstanbul’un turizm yatırımcılarının var olmak için can attığı kentlerden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Turizmde 2015 yılına kadar

toplamda üç tesis yapmayı planlıyoruz. Bunlar Bodrum,  Ankara  ve İstanbul’da olacak. İstanbul’da önemli lokasyonlarda yer bakıyoruz uygun bir yer bulmamız halinde hemen yatırım yapabiliriz. Bu konuda çok iştahlıyız” diyor.

Bodrum’daki oteli yapma fikrinin tekneyle gezerken ortaya çıktığını belirten Erdoğan, burada satın aldıkları arazinin kayalık yapısı için yaptıkları altyapı yatırımları ile İstanbul’da bir inşaatın kabasının bitirilebileceğini de söylüyor.


20 YILLIK RÜZGAR ÖLÇÜLDÜ


Bodrum otelinin bulunduğu yerin Bodrum’da güneşin ilk doğduğu yer olmasıyla dikkat çektiğini vurgulayan Erdoğan yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor:

“Burada deniz sıcaklığı 2-3 derece daha yüksek. Oşinografiden 20 yıllık rüzgar ve dalga değerlerini aldık. Burada kuracağımız rüzgar gülü ile ilk kez kendi elektriğini üreten bir otel yapmış olacağız. Otelin yıllık 550 bin dolarlık elektrik sarfiyatı olacak 1 milyon 600 bin dolarlık yatırımla kendi elektriğimizi üreterek yatırımımız 3 yılda kendini amorti edecek.”

Bir aile şirketi olan Erka Grup, çatısı altında bulunan Erka Çelik, Erka inşaat ve Koç Yatırım Pazarlama Turizm Yatırım AŞ şirketlerinde kurumsallaşma çalışmaları yapıyor.

Kurumsallaşma konusunda Ingiliz EVS şirketi ile çalıştıklarını belirten Erdoğan, üç şirketin de kendi içlerinde kurumsallaşması için çalışmalar yaptıklarını, iç içe geçen bir yapıda olan bu şirketlerin işleyişlerinin birbirinden ayrılacağını söylüyor.


ERKA ADI NEREDEN GELİYOR?


22 yıllık inşaat taahhüt firması olan, yurt içi ve yurt dışında birçok projeye imza atan Erka'nın adı, Erdoğan kardeşlerin ilk hecelerinin birleşmesinden oluşuyor. Veysi Erdoğan'ın kurduğu şirkette ağabeyi Adil Erdoğan ve kardeşleri Muazzez ve Murat Erdoğan da şirketlerin değişik kademelerinde görev alıyorlar. En küçük kardeş Emine Erdoğan ise ABD Californiya/San Diego Üniversitesinde Turizm alanında NBA yapıyor.



Ekonomist/Levent GÖKMEN



Geri Dön