Ekonomi

Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Başvuran emekli oluyor!

Emekli olmak isteyenler bu habere çok sevinecek! Emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için yedi formül tek tek açıklandı. Peki açıklanan formüller neler? İşte emeklilik tarihini öne çekecek o formüller...Peki açıklanan formüller neler? İşte emeklilik tarihini öne çekecek o formüller

Emekli olmak isteyenler bu habere çok sevinecek! Emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için yedi formül tek tek açıklandı. Peki açıklanan formüller neler? İşte emeklilik tarihini öne çekecek o formüller...

Emeklilik yaşını erkene çekmek isteyen vatandaşlar için yedi formül öne çıkıyor. İş hayatına başlayan bir çok kişi bir belli bir süre çalıştıktan sonra erken emekli olmanın hayalni kuruyor. Emeklilik için en belirleyici kriter sigorta başlangıç tarihi. Sigorta giriş tarihe göre emeklilik yaşı farklılık gösteriyor. Fakat bazı durumlarda erken emeklilik imkanı söz konusu olabiliyor. Peki kimler erken emekli olabilir?

Emekli olmak isteyenler bu habere çok sevinecek! Emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için yedi formül tek tek açıklandı. Peki açıklanan formüller neler? İşte emeklilik tarihini öne çekecek o formüller...

Kamudan Haber'de yer alan habere göre; Ülkemizde çalışma hayatında bulunan milyonlarca vatandaşın ilk hedefi emekli olup düzenli bir gelirle hayatına devam etmek. Çalışan kesim ne zaman emekli olacaklarını araştırırken, emeklilik yaşını öne çekmenin formüllerini de arıyor. Türkiye'deki yasalara göre emeklilik için belli bir prim ve yaşı doldurmak gerekiyor. Emeklilik tarihini belirleyen en önemli faktör ise sizin ilk sigorta girişinizin yapıldığı tarih.

Bu durumda, ödeyeceğiniz prim günü ve yaş şartı bu tarihe göre ayarlanıyor.

Öte yandan hangi kurumdan daha çok prim ödediğiniz de önemli etkenler arasında yer alıyor. Değişmeden önceki adıyla SSK; Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu olmanız emeklilik tarihinizi belirleyen bir etken. Bu kurumlardan birkaçından aynı anda sigortalı olduysanız hesap değişiyor. Fakat yine de yasalar emeklilik yaşını öne çekmek açısından da bazı avantajlar sağlıyor. 

İşte erken emeklilik için yedi formül...

1. KADINLAR İÇİN ÇOCUKLAR AVANTAJ:

Kadın çalışanların dğurdukları çocuklar üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Söz konusu imkan üç çocuğa kadar borçlanma ile 2 bin 160 gün, yaklaşık 6 yıl kazandırıyor. Bu şekilde yaşı ve yılı tamamlanmış bir anne 3 çocuk dünyaya getirmişşe 6 yıl erken emekli olabilme imkanı doğuyor. Bu koşulda aranan tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olması.

2. ERKEKLER İÇİN ASKERLİK ÖNE ÇEKER:

Erkeklerde ise askerlik zamanları yaşı geriye çekerken ayrıca prim kazanma imkanı sağlıyor. Sigorta girişi yapılmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanılan tarih kadar geriye atıyor. Bu şekilde en az 1 yaş önce emeklilik imkanı sağlanıyor.

3.10 YIL PRİM YETİYOR:

Kısmi emeklilik yöntemde ise 15 yıl ile 3 bin 600 günü tamamlanmış olanlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Kıkısmi emeklilikte ise yaş şartı  erkeklerde 60, kadınlarda ise 58'den başlıyor. Bu şartlar 9 Eylül 1999 öncesi sigortagirişine sahip vatandaşlar için geçerli. Bu tarih sonrası için ise prim 4 bin 500'e, yıl şartı ise 25'e çıkıyor.

4. YÜZDE 60 RAPOR YETERLİ OLUYOR:

Çalışırken iş yapabilme gücünün yüzde 60'ını kaybedenler vatandaşların sağlık raporu alarak malulen emekli olabililme imkanı veriliyor. En az bin 800 gün prim yeterlilik sağlıyor.

5. VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRMA İMKANI SAĞLIYOR:

Engelli çalışanların en az yüzde 40 engellilik durumunda vergi indirimi aldıklarında yaş şartı söz konusu olmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak sigorta giriş tarihlerine göre 18 yıl 4 bin 680 güne kadar süreyle emekli oluyor.

6. YIPRANAN MESLEKLERE AVANTAJ SAĞLIYOR:

Ağır çalışma koşuları olan; madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslek sektörlerinde çalışanlar sigortalılık sürelerine gerekli miktarda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına başvurabiliyor.

7. ANNELERE PRİM VAR:

Anne bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunanların 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenerek bu yaş süresi şartı ortadan kaldırılıyor.

3600 ek gösterge için kritik tarih belli oldu! Emeklilik için bekleyenler dikkat!

Memur ve emekliye ek zammı içeren kanun Resmi Gazete'de!