28 / 04 / 2024

Erken emeklilik için SGK'dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

Erken emeklilik için SGK'dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren erken emeklilikte beklenen açıklama geldi. Yaşa takılmak istemeyenler nasıl emekli olacak? İşte ayrıntılar...



Emeklilik tüm çalışanların en büyük hayallerinden biri Eko Ayrıntı'dan Buket Sağdinç'in haberine göre; bugünleri rahat geçirmek için çalışan vatandaş, aynı zamanda emekliliğini hakederek geleceğini de garanti altına almak için çaba sarfediyor. Ancak bazı düzenlemeler, emeklilik yaşını erteleyerek koşulları daha da zorlaştırıyor. Yaşa takılmak istemeyenler ise erken emekli olmanın yollarını arıyor. 

Erken emeklilik için SGK dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

8 Eylül 1999 veya Öncesinde Sigortalı Olanların Erken Emeklilik İçin Yerine Getirmeleri Gereken Şartlar Neler?

Herkesin hayali olan emeklilik, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar için bir hayal değil Belli başlı şartları yerine getirenler, yaşa takılmadan erken emekli olup kendisine ve sevdiklerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Peki bu avantajdan faydalanmak için hangi şartları sağlamak gerekiyor?

İlk olarak, erken emeklilikten faydalanmak isteyen kişinin çalışma hayatını, 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) sigorta kollarından birine dahil olarak tamamlamış olması gerekiyor.

Bir diğer koşula göre ise; sigorta başlangıç tarihinin mutlaka 8 Eylül 1999 ve öncesinde olması gerekiyor. Öte yandan, staj başlangıcı 1999 ve öncesi dönemde olanlar bu kapsama dahil edilmiyor.

Erken emeklilik için SGK dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların, erken emeklilik kapsamına dahil olabilmesi için 15 yıllık hizmet süresini doldurmak gerekiyor.

Hizmet süresi koşuluna ek olarak, SGK kapsamında çalışmaya başlayanların, 3600 gün ya da 10 yıl süresince SGK’ya prim ödemiş olması şartı aranıyor.

15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarının, 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında tamamlanmış olması gerekiyor. Aksi taktirde kişi bu gruba dahil olamıyor.
İşveren ya da sigortalı tarafından SGK’ya ödenen primlerin eksiksiz yatırılmış olması, borç bulunmaması şart koşuluyor.

8 Eylül 1999 Tarihi ve Öncesinde SGK’lı Olanların Emeklilik Avantajları Neler?

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanların emekli olabilmesi için, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirmeleri yeterli. Bu sayede bu kişiler, belli bir yaşı beklemek zorunda kalmadan erkenden emekliliğe hak kazanabiliyor. 

Erken emeklilik için SGK dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

Bu tarihten önce sigortalı olanların tek avantajı erken emeklilik değiş, buna ek olarak 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı çalışmaya başlayanların şu an alacakları emekli maaşı, 2000 yılından sonra sigortalı çalışmaya başlayanların alacağı maaştan daha yüksek oluyor. Çünkü 1999’dan önce ödenen primler, asgari ücretin daha üzerinde tutuluyor.

Erken emeklilik için müjdeli haber!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön