05 / 05 / 2024

Erken emeklilik şartları neler, kimler yararlanabilir?

Erken emeklilik şartları neler, kimler yararlanabilir?

Ülkemizde çalışanların emekli olabilmesi için işe başlangıç tarihine göre belirlenen yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamak gerekiyor. Ancak bazı durumlarda erken emekli olunabiliyor. Borçlanma yapmak erken emekliliği doğuruyor.



Borçlanma ile erken emekliliğin yolu açılıyor. Prim gününü kaçıranların veya sigorta başlangıç ​​tarihini öne almak isteyenlerin imdadına borçlanma geliyor. Bu imkan sadece doğum ve askerlik için değil, bazı alanlarda eğitim ve staj dönemleri için de sağlanmaktadır.

A Haber'de yer alan habere göre; Peki, erken emeklilik için borçlanma imkanının sağlandığı durumlar nelerdir? Kimler erken emeklilikten yararlanabilir? Erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenler ne yapmalı? Merak edilen soruların yanıtı haberin detayında...

Erken emeklilik şartları neler, kimler yararlanabilir?

İşte borçlanma imkanı sağlanan durumlar:

● Kanun gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile çalışan kadınların doğum sonrası prim ödemeden geçirdikleri süreler. Her çocuk için 2, en çok 3 çocuğa borçlanma yapılabilir.

● Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler.

● 4/C statüsündeki kamu çalışanlarının aylıksız izin süreleri.

● Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde ya da yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri.

● Sigortasız avukatlık stajını yapanların 1 yıla kadar olan staj süreleri.

● Sendikalı işçilerin grev ve lokavtta geçen süreleri.

● Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri.

● Seçimlerde aday olmak için istifa edenlerin, seçimin yapıldığı tarihi izleyen ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreler.

● Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, 25 Şubat 2011'den sonraki dönemde kısmi süreli çalıştıkları aylara ait 30 günden eksik süreler.

● 1416 sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri.

● Fakülte veya yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubay olarak göreve başlayanlar ile polis veya komiser yardımcısı olarak atananların başarılı öğrenim süreleri.

● Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyanların başarılı eğitim süreleri.

● Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların 25 Şubat 2011'den önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri.

Erken emeklilik şartları neler, kimler yararlanabilir?

NE YAPMAK LAZIM?

● Öncelikle borçlanma hakkınız olup olmadığını belirleyin.
● SGK'ya bir dilekçe ile başvuru yapın.
● Borçlanılacak süreyi belirleyin.
● Borçlanma tercihine göre ödemenizi gerçekleştirin.

SÜRENİN TAMAMI MI ÖDENMEK ZORUNDA?

Sigortalı veya hak sahiplerinin borçlu olduğu süreler tamamen veya kısmen ödenebilir.

Milyonlarca kişiye müjdeli haber: Erken emekli olabileceksiniz!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön