Erken emeklilikte yeni dönem! Kimler yıpranma hakkına sahip? Kimler erken emekli olabilir?
Günümüzde milyonlarca çalışanın hayali, erken emeklilik dönemi. Buna göre bazı meslek grupları için erken emeklilik imkanı var ve bu durumun temel nedenlerinden biri "yıpranma hakkı" olarak adlandırılıyor. Kimler yıpranma hakkına sahip. İşte ayrıntılar...
Yıpranma hakkı, belirli meslek gruplarındaki çalışanlara erken emeklilik imkanı sunan bir durumdur. Verilen bu hakkın detayları ise şöyle; Yıpranma Hakkı (Fiili Hizmet Süresi Zammı): Yıpranma hakkı, ağır işlerde çalışmış ve büyük iş yükü taşıyan kişilere verilen bir erken emeklilik imkanıdır. BU uygulama her 360 günlük çalışma için ekstra günler şeklinde verilir. Buna göre en fazla 5 yıl ek süre verilir, ve bu sürenin en fazla 3 yılı emeklilik yaş şartından düşülür. Bazı meslekler için bu süre sınırlaması geçerli olmaz.
takvim.com.tr'de yer alana habere göre; Bu durumdan İşçi (4/A) ve memur (4/C) statüsünde çalışanlar bu haktan yararlanabilir. SGK tarafından belirlenen 45 farklı meslek grubu yıpranma hakkından yararlanarak erken emeklilik hakkı elde edebilir. Buna göre yıpranma payından faydalanmak için en az 3600 gün çalışmış olmanız lazım. İlave süre, meslek türüne göre değişiklik göstermektedir. Bazı meslek grupları için her sene 180 gün eklenirken, TSK personeli için 90 gün ek süre verilir. Başvuru yapmanıza gerek yok; SGK, fiili hizmet sürenize ek süreleri otomatik olarak hesaplar ve emeklilik sürenize eklenir.
YIPRANMA EK PRİM GETİRİR Mİ?
Çimento, cam, kurşun, demir ve çelik, yeraltı işleri, askeri görevlerde, emniyet başta olmak üzere kapsamda yer alan iş konularında yıpranma nedeni ile erken emekli olunabiliyor. Bu meslek gruplarında çalışanlar için ödenen primler daha çok kabul ediliyor ve yaş şartında da indirim yapılıyor. Eğer,ağır bir meslekte çalışıyorsanız yıpranma payı sayesinde erken emeklilik olabiliyor.
İŞÇİ VE MEMURLAR İÇİN YIPRANMA PAYI OLUR MU?
Eylül 1999'dan önce hizmette bulunan bir kamu çalışanın yıpranma payının tamamı emeklilik süresinden düşülmektedir. Bu tarihten önce göreve bir başlayan memurun yıpranma payının yarısı da emeklilik yaşından düşürülür. Buna göre işçilerde eklenen prim gün sayısının yarısı kadar sürede işçinin emekli olabilmesi için doldurulması gerekli olan yaştan düşürülmektedir. Böylece, işçinin yıpranma payı kapsamında olan işlerde minimum 3600 gün çalışmış olması gerekiyor.
Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...
SGK'dan son dakika duyurusu! Erken emeklilik hakkı olan meslekler güncellendi!