28 / 04 / 2024

Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...

Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde borçlanmayla emeklilik konusuna ilişkin gelen soruları yanıtladı. İşte borçlanma ile ilgili detaylar...



Borçlanma ile emekli olma detayları sık sık merak konusu oluyor. Emekli olmak isteyenler merakla borçlanma detaylarını araştırıyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde borçlanmayla emeklilik konusuna ilişkin gelen soruları yanıtladı. 

Ekrem Sarısu'ya bir okuyucusu, 1974 doğumlu olduğunu, 1995 Aralık'ya SGK girişi olduğunu, oğlunun da 1 Ocak 1995 doğumlu olduğunu dile getirdi. "2005 yılında 2’nci çocuğuma doğum yaptım. Onun doğum borçlanmasını 2010 yılında ödeyerek, isteğe bağlı SGK başlattım. Sonrasında Bağkur’dan evden çalışarak ödesim. Şimdi de bir seneden beri eşimin yanında çalışarak SSK’ya prim ödüyorum. Toplam 4538 gün prim ödemem var" diyen okuyucu ne zaman emekli olabileceğini sordu. 

Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...

Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, "Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar borçlanabiliyor. İlk doğumuz sigorta başlangıç tarihiden önce olduğundan maalesef borçlanamazsınız" ifadelerini kullanarak başladı. 

"Primi ödenen son yedi senede fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olma hakkı elde edilir" açıklamasında bulunan Sarısu, okuyucusunun Bağkur’dan sonra başladığı sigortalı çalışma ile  gün daha prim ödeyerek 360 günlük primin 1287 güne tamamlanacağı tarihte yaş aranmadan SSK’dan emekli olabileceğine dikkat çekti. 

Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...

DOĞUM BORÇLANMASI NE ZAMAN YAPILMALI?

Bir başka okuyucu da Ekrem Sarısu'ya 1966 doğumlu eşinin 1987'den 1989'a kadar 2 sene Bağkur’a prim ödediğinin altını çizerek, 1990 yılında 8 ay prim ödenmemiş ve Bağkur terk olduğunu belirtti. 2006 yılından itibaren iki sene SSK’ya prim ödemesi olduğunu, şu an Ağustos 2022’den beri de ek madde 5 tarım sigortalısı olduğunu, toplam 1858 gün prim günü ödemesinin olduğunu belirten okuyucu, "Bir doğum borçlanması hakkımız mevcut. 250 gün de prim ödenmemiş Bağkur prim borcu bulunuyor. 3600 gün kısmi emeklilikten prim günümüzü doldurduğumuzda faydalanabilir miyiz? Doğum borçlanmasını ne zaman yapmalıyız?" dedi. 

Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta, ‘Ek Madde 5’ kapsamında ödenen primler SSK’ya sayıldığını belirtti. 

Okuyucunun eşinin, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olduğuna dikkat çeken Sarısu, "250 gün olan Bağkur prim borcunu ödeyip, 720 gün de doğum borçlanmasıyla kazandıktan sonra, ayrıca ek madde 5 kapsamında 772 gün de prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlayacağız tarihte SSK’dan emekli olma hakkı kazanabilir" bilgilerini verdi. 

Emeklilikte dikkat çeken borçlanma detayı! Aman bunları gözden kaçırmayın! SSK, Bağ-Kur...

Ekrem Sarısu, doğum borçlanmasının yıl sonundan önce yapılmasının faydalı olacağının altını çizdi ve "Çünkü borçlanma bedeli asgari ücret artışına bağlı olarak yılbaşında ciddi oranda yükselecektir" açıklamasında bulundu. 

2024'te hangi yatırım aracı kazandıracak? Altın mı, gümüş mü?

Kasım 2023 dul ve yetim maaşı nasıl sorgulanır? Dul yetim maaşı sorgulama detayları! 

5 bin TL’lik emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Dul ve yetim maaşı alanlar yararlanacak mı?

Erken emekli olmak isteyenlere flaş haber: Hem yaş, hem prim düşüyor! 10 sene sigorta yeterli! Şimdi bakın! 


Geri Dön