06 / 05 / 2024

Erken uyarı depremde hayat kurtarıyor! Erken uyarı sistemleri depremi 10-15 saniye öncesinden haber veriyor!

Erken uyarı depremde hayat kurtarıyor! Erken uyarı sistemleri depremi 10-15 saniye öncesinden haber veriyor!

Günümüzde hızlanan dijitalleşme yatırımlarıyla birlikte etkin afet yönetiminde yapay zeka teknolojilerinin de önemi artıyor. Uzmanlara göre gelişen yeni teknolojiler afet yönetimini de kökten değiştirecek.



Küresel iklim krizi gezegenimizdeki birçok dengeyi alt üst etti. Deprem, kuraklık, sel, kasırga ve orman yangınları gibi afetler her yıl milyonlarca insanın hayatı derinden etkileniyor. Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltma Ofisi (UNDRR) verilerine göre, her yıl yaşanan bu doğal afetler, ortalama olarak 160 milyon insanın hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, gelecek yıllarda küresel iklim krizi nedeniyle doğal afetlerin yaratacağı zararların katlanarak artacağını öngörürken, gelişen yeni teknolojilerin ise özellikle afet yönetiminde etkin olarak kullanılması gündemde. Dünya genelinde de afet öncesi ve sonrası süreçlerde yapay zeka uygulamaları hızla artıyor.

Erken uyarı depremde hayat kurtarıyor! Erken uyarı sistemleri depremi 10-15 saniye öncesinden haber veriyor!

Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, etkin bir afet yönetimi açısından teknolojiden azami seviyede yararlanılması gerektiğini savunuyor. Sürdürülebilirlik odağında hizmet veren Cerebrum Tech, siber güvenlik, metaverse, yapay zeka ve akıllı şehirler teknolojileri konularında faaliyet gösteriyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULABİLİR

Erkul, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, teknoloji ve yapay zekanın afet öncesinde ve sonrasındaki kullanım alanları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yenilikçi teknolojilerinin bu süreçlerde kullanımının önemine değinen Dr. Erdem Erkul, yapay zeka başta olmak üzere bu teknolojilerin hem afet öncesi hem afet sonrasında riskin azaltılması açısından önemli kazanımlar sağladığını savundu.

 Yeni teknolojilerin erken uyarı açısından yararlı olduğunu dile getiren Erkul, uydu görüntüleri, hava tahminleri ve yapay zeka destekli sistemler gibi çeşitli kaynaklardan iletilen büyük miktarlardaki verilerin analiz edilerek ‘erken uyarı’ sistemlerinin kurulabileceğini ifade etti.


Geri Dön