02 / 05 / 2024

Erzincan depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı! 30 Senenin ardından yine anıldı...

Erzincan depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı! 30 Senenin ardından yine anıldı...

Erzincan'da, 30 sene önce yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden 653 kişi tören düzenlenerek anıldı. Erzincan valisi Mehmet Makas ve Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun'da deprem hakkında konuşma yaptı.



Erzincan'da, 30 sene önce yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden 653 kişi tören düzenlenerek anıldı.

Erzincan Belediyesi tarafından 13 Mart 1992'de 6.8 şiddetinde yaşanan depremin 30. senesi nedeniyle Erzincan Terzibaba Mezarlığı'ndaki deprem şehitliğinde anma töreni yapıldı. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Odabaş, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Ali Öztürk ve bazı siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri ile vatandaşların katılımıyla gerçekleşen anma töreninde dualar ve Kur'an-ı Kerim okundu.

Vali Mehmet Makas, törende yaptığı konuşmada, 1992 senesinde şehirin derinden bir acı yaşadığını ve 653 kişinin şehit olduğunu hatırlattı.

Erzincan depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı! 30 Senenin ardından yine anıldı...

Deprem nedeniyle yaklaşık 3 bin 850 insanın yaralandığını ve yaklaşık 6 bin 700 binanın hasar görerek yıkıldığını belirten Vali Makas, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu, Erzincan ölçeğindeki bir vilayette, vilayetin tamamen yerle bir olması demek. Depremler hem yıkıma hem ölüme sebep oluyor ama tek başına deprem değil tedbirsizlikler aslında bizleri bu acılara gark ediyor. Erzincan'ı buradan alıp başka bir yere götürme imkan ve ihtimalimiz yok."

Afetlere hazırlıklı hale gelinmesi ve afet bilincinin yükseltilmesi için çalışmaların yapıldığını söyleyen Vali Mehmet Makas, İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü bilinçlendirme ve afetlerle ilgili eğitimlerin ve ilde kentsel dönüşüm projelerinin yürütüldüğünü anlattı.

Erzincan depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı! 30 Senenin ardından yine anıldı...

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise deprem sebebiyle yaşamlarını yitiren vatandaşları rahmetle andıklarını belirtti.

Erzincan'ın deprem kuşağı üzerinde olduğuna vurgu yapan Erzincan Belediye Başkanı Aksun, "Aynı kuşağa bir iki kez denk gelecek şekilde bu depremler tekrarlanıyor. Can kayıplarının olmaması için, depremlere hazırlıklı olabilmemiz için, yapılan inşaatların depreme dayanıklı olabilmesi için Erzincan o gün bir karar aldı. Daha sonra devletimizin kanunlaştırdığı deprem ve imar yönetmeliği ile daha da dayanıklı binaların oluşması için bir emek ortaya konuldu." ifadelerini kullandı.

Erzincan depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı! 30 Senenin ardından yine anıldı...

Şehirde 1992 depreminin ardından binaların neredeyse yüzde 50'sinin yenilendiğini ve kalan binaların da raporlaştırılarak ilgili bakanlığa bildirildiğini söyleyen Bekir Aksun, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Deprem olmayacak alanlara koşma yerine, yaşadığımız alanda depreme dayanıklı binaların yapılması ve depremle iç içe yaşayabilmemizi bir gereklilik olarak artık algıladık. Erzincan depreme hazırlıklı. Sadece yenilenmesi gereken binalar yenilendiğinde, Erzincan artık deprem kuşağı üzerinde olmasına rağmen yönetmeliğine dikkat ederek yaptığımız için can kaybı hiç olmayacak umudunu taşıyoruz."

Konuşmalar bittikten sonra Vali Makas ve diğer kişiler, deprem şehitliğine çelenk, depremde hayatlarını kaybeden insanların mezarlarına da karanfil bıraktı.


Geri Dön