Erzincan'daki maden faciasında kritik gelişme: Altın için diri fayı 'ölü' gösterilmiş!
Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Erzincan'daki maden faciasına ilişkin bir son dakika açıklaması geldi ve madenin aktif fay hattının üzerinde yer aldığına, ancak bu fayın projede ölü gösterildiğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar...
Erzincan’ın İliç ilçesinde yer alan altın madeni sahasında dün öğleden sonra geniş bir bölgede toprak kayması yaşandı. Milyonlarca metreküp toprağın aktığı olayda, 9 işçi heyelan altında kaldı.
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından maden kaymasının yaşandığı Altıngold Madencilik firmasına ait altın madeni sahasıyla ilgili kritik bir tespitte bulunuldu. Jeoloji Mühendisleri Odası, altın madeninin aktif fay hattı üzerinde yer aldığına dikkat çekti.
Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; JMO'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada söz konusu maden projesinin hem hazırlanması hem de uygulanıp tesisin kurulması aşamasında fay hattının hiç zarar vermeyecekmiş gibi ‘inaktif’ şekilde belirtildiğinin altı çizildi.
Söz konusu açıklamada, yaşanan felaket ‘iş cinayeti’ şeklinde ifade edilirken, altın madeninin yer aldığı alana ilişkin yapılan teknik çalışmalar ve tespitlere ilişkin önemli bilgiler aktarıldı.
Haziran 2022'de Çöpler Altın Madeni İşletmesi yığın liçi sahasındaki siyanür karışımı çözelti götüren borularda yaşanan kırılma üzerine JMO olarak bölgede incelemelerde bulunulduğunu ifade edilen açıklamada, "İncelemeler sonucunda, işletme sahası içerisinde MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritasında aktif olduğu ifade edilen ve Munzur segmenti olarak tanımlanan Munzur Fay hattının yer aldığı belirlenmiştir" denildi.
Ayrıca, açıklamada bu fay hattının işletme projeleri hazırlanırken göz önüne alınmadığına, hatta fayın inaktif olduğunun belirtildiğine, hazırlanan atık depolama, üretim ve diğer tesis projelerinde 0.30 g ivme değerleri gibi düşük ivme değerleri baz alınarak proje hazırlandığına dikkat çekildi.
JMO'dan gelen açıklamada "Olası büyük bir depremde bu alanda yer alan tesislerin yıkılma riski taşıyabileceği belirtilerek, hazırlanan ve işletilmekte olan atık depolama tesisi, üretim tesisleri ile açık kazı ve yığın liçi için gerekli tasarım parametrelerinin hem statik, hem de dinamik koşullar (açık ocakta patlama ile kazı yapılması sebebiyle) dikkate alınarak yeniden yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir" denildi.
JMO Başkanı Hüseyin Alan, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve bölge için verilen 0.30 g ivme değerinin gerçek bilgi olmadığının, gerçek değerlerin ancak fay üzerinde yapılacak çalışmalarla belirlenebileceğinin altını çizdi.
Tesisin aktif fay hattının üzerinde yer aldığını vurgulayan Hüseyin Alan, "u fayın üretebileceği deprem büyüklüğü ve periyodu ortaya çıkarılacak ki ivme değerleri belirlensin. Bu çalışmanın yapılmasını istedik. Normalde bu çalışmanın AFAD başkanlığı veya üniversitelerle birlikte ilgili firma tarafından hazırlanıp onay makamların sunması gerekirdi" diye konuştu.
Alan, depremin yıkıcı etkisinin ne olduğunun kurumların da istemediğini firmanın da hazırlamadığını ileri sürdü ve "Biz 74. Jeoloji kurultayında doğrudan burayı örnek göstererek tehlikeyi belirttik" diyerek açıklamasını tamamladı.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları güncellendi! Emekliler dikkat! Yeni maaşlar e- Devlet'te!
Çarpıcı rapor: Asgari ücretli 17 yıl boyunca tüm maaşını verdiğinde konut sahibi olabiliyor!
Uzmanı açıkladı: Aylık 1000 TL ile BES'te fon dağılımı nasıl yapılır?