Esas Gayrimenkul 300 milyon dolara 3 yeni AVM inşa edecek!
Esas Gayrimenkul CEO'su ve Şevket Sabancının torunu Kazım Köseoğlu, önümüzdeki dönemde Anadolu'daki 3 yeni AVM için 300 milyon dolar daha harcayacak.
Şevket Sabancı ve çocukları tarafından kurulan Esas Holding bünyesindeki Esas Gayrimenkul'ün en önemli özelliği sadece AVM ve ofis projeleri yapması. Bunu da yalnızca Anadolu şehirlerinde yapıyor.
İstanbul'da hiç AVM yatırımı yok, yapmayı da düşünmüyor. Esas Gayrimenkul, bugüne kadar İzmit, Bolu, Bursa ve Çanakkale'de AVM yatırımı yaptı. 4 AVM için 300 milyon dolar harcadı.
YENİLER GELİYOR
Esas Gayrimenkul CEO'su ve Şevket Sabancının torunu Kazım Köseoğlu, önümüzdeki dönemde Anadolu'daki 3 yeni AVM için 300 milyon dolar daha harcayacak. İstanbul'a göre Anadolu'da AVM yatırımı yapmanın daha avantajlı olduğunu söyleyen Köseoğlu, "Anadolu'da AVM yapmanın avantajı çok, çünkü rekabet yok" diyor ve şöyle devam ediyor:
2018'E YETİŞECEK
"Anadolu'da pazara ilk giren rekabet üstünlüğünü yakalıyor. Biz de bu nedenle fazla AVM yatırımının olmadığı Anadolu şehirlerine yatırım yapıyoruz. Esas Gayrimenkul'ün bundan sonraki yeni yatırımları Adana, Lüleburgaz ve Balıkesir'de olacak. Bu yıl, inşasına başlanan yeni projelerse son sürat devam ediyor. 3 yeni AVM için 300 milyon dolar yatırım yapacağız. 15 Temmuz sonrası planlarımızda hiçbir erteleme yok. Aksine bundan sonra sorumluluğumuz iki kat arttı.
Artık projelerimizi daha hızlı yapıp bitireceğiz. Yapımını hızlandırdığımız 3 yeni AVM projesi 2018'de açılacak.
"ETKİSİ 2 HAFTA SÜRDÜ"
Mevcut AVM'ler 15 Temmuz darbe girişiminden etkilendi, ancak bu olumsuz süreç en fazla 2 hafta sürdü. Anadolu'da yatırım yapmayı düşünen girişimcilere ise sinema yeme-içme ve eğlence sektörlerine yatırım yapmalarını öneriyorum. Türkiye'nin her şehrinde AVM'lere talep var. Özellikle Anadolu'da sinemaya, yeme-içmeye ve bowlinge büyük talep görüyoruz."
DOLULUK YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Kütahya Porselen Yönetim Kurulu üyesi ve NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, geçen yılın aynı dönemine göre otellerin doluluk oranlarının yüzde 50 düştüğünü belirtiyor. 15 Temmuz darbesi sonrası rezervasyonların bıçak gibi kesildiğini sözlerine ekleyen Gür, "Tatil keyif işi. Keyifler yerinde olmayınca insanlar dışarı çıkmak, para harcamak istemiyor" diyor. Gür, şöyle devam ediyor:
"GELİRLERİ ARTIRMAK LAZIM"
Turizmcilerin yaşanan olaylar sonrası morali yerinde değil. Ancak mutlaka moral bulup yola devam etmek gerekiyor. Bütün oteller verimlilik çalışmalarına başladı. Maalesef personel çıkarmakta da dahil olmak üzere birçok tasarruf önlemini hayata geçiriyorlar. Giderleri kısmak önemli ancak gelir artırıcı çalışmalar yapmak lazım. Biz istihdamla ilgili oynama yapmak istemiyoruz. Ancak sektörde çok can çekişen işletme var. Birçok işletme personel çıkartacak ve el değiştirecek gibi duruyor.
15 Temmuz darbesi sonrasında yeni istihdam yaratmak için grubumuzun kurucusu Nafi Güral, Kütahya'da yeni bir fabrika yatırımına start verdi. Yeni fabrikada yer ve duvar seramikleri üretilecek. 8 Eylül'de fabrikanın temellerini atacağız. Bir yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımla 500 kişiye istihdam sağlayacağız."
Hedef ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak
Sivas, dev altyapı projeleriyle kabuk değiştiriyor.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı OSMAN YILDIRIM, şehre yatırımcı çekmek için kolları sıvadı.
Ajandasının önemli gündem maddeleri yabancı yatırımcı bulmak ve ihracatı 1 milyar dolara taşımak.
HIZLI TREN PROJESİ
Sivas'a son 5 yılda 1 milyar doların üzerinde ulaşım yatırımı yapıldığını söyleyen Yıldırım, "Akdeniz'i Sivas üzerinden Karadeniz'e bağlayacak olan otoban ve hızlı tren projesi yatırımcıların bölgeye olan ilgisini artırıyor" diyor. Özellikle organize sanayi bölgesinde farklı sektörler tarafından yapılan yatırımlarla şehrin ihracatının 1 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde Avrupa'ya lens ihracatı yapan ileri teknolojiye sahip bir fabrika bulunuyor. Aselsan hassas optik fabrikası ise bir diğer stratejik yatırım. Yine kil çamurundan güzellik kremleri üreten Dermokil de Rusya ve Avrupa pazarında gösterdiği ihracat başarısıyla şehrin başarılı girişimcileri arasında.
HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKIYOR?
Yıldırım, Sivas'a yeni dönemde özellikle madencilik, demir çelik, mobilya, ileri teknoloji gibi alanlarda yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini söylüyor ve şehre yatırım yapmak isteyenlere şöyle sesleniyor: "Şu anda 328 bin olan şehir merkezi nüfusu, 2023'te 500 bin kişiye çıkacak. Amacımız göçü durdurup tersine göçü başlatmak. Sivas'ı asıl heyecanlandıran proje ise hızlı tren. Yatırımcıyı şehre çekmek için bunu bir koz olarak kullanacağız. Sivas'taki yeni demiryolu yatırımları kapsamında şehirde kullanılacak travers üretiminin yapılacağı dev bir fabrikanın inşası da sürüyor."
4. kuşağı nasıl yetiştiriyorlar?
Konya merkezli Helvacızade Grubu, 130 yıllık bir aile şirketi. Zade markasıyla yemeklik bitkisel sıvı yağ üretimi yapıyor. Zade Vital markasıyla da doğal besin destekleri ve beşeri ilaç üretiyor. Diğer bir iş kolu ise distribütörlük ve lojistik hizmetler... 65 ülkeye ihracat yapan şirket, 2 yıl önce Türkiye'den Kosta Rika'ya ilk yağ ihracatını gerçekleştirdi. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük 500 kuruluşu arasında. Helvacızade, bugün 3'üncü ve 4'üncü kuşaklar tarafından yönetiliyor.
DEĞERLER EĞİTİMİ ZORUNLU
ABD'de Preston Üniversitesi'nde doktorasını "Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası" üzerine yapan Helvacızade Gıda İlaç Kimya CEO'su ve şirketin 3'üncü kuşak temsilcisi Dr.
Mevlüt Büyükhelvacıgil, şirketin yatırım yaptığı tüm alanlarda aile üyelerinin tam donanımlı olmasına büyük önem verdiklerini söylüyor.
5 YIL ŞİRKET DIŞINDA ÇALIŞIYORLAR
Büyükhelvacıgil, yeni jenerasyonu nasıl yetiştirdiklerini şöyle anlatıyor: "Şirket yönetiminde bulunan tüm yeni jenerasyon aile üyeleri ülkemizin seçkin üniversitelerinde şirket içerisinde görev alacakları alanlarda eğitim aldıktan sonra hem yurt dışı pazarları görmek hem de global bilgi birikimine sahip olmak üzere ABD'de yüksek lisans eğitimi aldı. Göreve başlamadaki en temel kuralımız 5 yıl aile şirketi dışı bir kurumda çalışmak. Aile üyelerimizin okudukları alan ve ileride sorumluluk alacakları konularda uzman şirketlerde çalışmalarını teşvik ediyoruz. Şirkette göreve başladıklarından sonraki 5 yıl yönetim kuruluna imza yetkisi olmaksızın katılmalarını istiyoruz. Ancak 5 yıl sonra yönetim kurulu üyesi olabiliyorlar.
Capital