Esenler, Türkiye'de metrekareye düşen insan sayısının en yoğun olduğu ilçe!
İstanbul'un ortasında yer alan Esenler, bir şehirde olması gereken asgari ne varsa hepsine sahip oluyor
Bir sabah kahvaltısında buluştuğum İstanbul'un Esenler ilçesinin yeni belediye başkanı Tevfik Göksu ilçeyi şöyle anlatıyordu:
"Şu an bir şehirde olması gereken asgari ne varsa hepsi bu şehirde var. Artık Esenler'in bir kültür merkezi, hükümet konağı, belediye binası, hastanesi, meydanı ve otoban çıkışı var."
Peki, bunlar olana kadar Esenler neydi Bu sorunun cevabı biliniyor; Megaköy İstanbul'un bir parçası. Oysa Esenler dediğimiz semt belki Orhan Veli İstanbul'unun değil ama bugünkü İstanbul'un tam orta yeri. İki otobanın arasında, Eminönü ve Taksim'e 5 dakikalık mesafede. Yüzölçümü küçük ama nüfusu 500 bin. Türkiye'de metrekareye düşen insan sayısının en yoğun olduğu ilçe.
Deyim yerindeyse İstanbul'un içindeki Japonya. Birkaç yıl önce bu ilçeyi dolaştığımda nefessiz kaldığımı hatırlıyorum. Hâlâ da şehrin merkezinde aynı hisse kapılıyor insan... Daracık caddeleri, kaldırımsız sokakları, üst üste yığılmış binaları ve nefes alacak yeri olmayan mahalleleriyle insanı boğan bir şehirdi. Her defasında "Buraya başkan olanın işi hiç kolay değil" diye düşündüm. İki yıl sonra Esenler'i görünce işin sırrının "yönetici irade"de olduğunu ve İstanbul'un hızla değiştiğini gördüm. Henüz istenen noktada olmasa da insan isterse yapıyormuş.
Sadece son iki yılda atılan adımları Başkan Göksu, şöyle özetliyor: "Saçlarım beyazladı ama Esenler bir şehir olmaya başladı. Üç mahallemizde dönüşüm projelerini hayata geçirdik. 650 bina yıktık. Birçok alanı kamulaştırdık. Şimdi 70 bin metrekarelik büyük bir park yapıyoruz. Ayrıca 20 bin metrekarelik şehir meydanı yaptık. Trafiği yerin altına aldık. Ama en güzeli Esenler'e gelecek umudu verdik."
Göksu, çok aktif bir başkan. Onlarca sosyal projeyi hataya geçirmiş. Yaşlılara, gençlere, yoksullara ve kadınlara yönelik önemli çalışmalara imza atıyor.
"Bakın Esenler 2009 ve 2010'da İstanbul'da suç oranında ilk 10 ilçe arasındaydı. Şu an sonuncuyuz. Şunu söyledik, 'şehirli olmanın en önemli parametresi, ne kadar kültür tükettiğimizdir.' Yüzde 40'ı deniz görmeyen çocuklar için 10 gençlik merkezi açtık. Bu merkezlerden bir yılda 25 bin öğrenci geçti. Gelip ödevini yapıyor, herkesle tanışıyor, sinema izliyor, gitar çalıyor, satranç oynuyor..." Göksu, Başbakan Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan büyük destek aldığını belirterek şöyle diyor: "Bu desteklerle Esenler'i şehre dönüştürdük. Ama başta deprem olmak üzere daha yapacak çok iş var. Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla en kısa zamanda bunu da aşacağız, çünkü artık vatandaş da muhalefet de kentsel dönüşüm konusuna pozitif yaklaşıyor."
Mahmut Övür/Sabah