27 / 04 / 2024

Eskişehir OSB'de yapılması planlanan demiryolları TBMM'de!

Eskişehir OSB'de yapılması planlanan demiryolları TBMM'de!

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinden Hasanbey Lojistik Merkezi ve Bursa Gemlik Limanına yapılması planlanan demiryolları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinden Hasanbey Lojistik Merkezi ve Bursa Gemlik Limanına yapılması planlanan demiryollarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabukcuoğlu, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, ''Türkiye'nin 168 milyar dolar olan ihracatında demiryolu taşımacılığının payı, 2010 yılında binde 9 iken, 2018 yılında binde 4 e düşmüştür. İhracatçılarımız, yüzde 50 daha ucuz olduğu halde demiryolu taşımacılığını tercih edememeleri sebebi olarak, demiryollarının Limanlara ve Organize sanayi bölgelerine bağlantılarının olmamasını göstermektedirler.

Eskişehir Sanayisi, 130 ihracatçı firması ile yıllık 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir. 2018 yılındaki bu ihracatın yarısı; tamamı demiryolu ağına sahip olan Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.

Ülkemizin demiryolu taşımacılığındaki payının arttırılması amacıyla, üretimin yoğun olduğu bölgelere demiryolu lojistik merkezleri yapılmaktadır. Eskişehir-Hasanbey Lojistik Merkezi de bu merkezlerden biridir'' diye konuştu.

Kabukcuoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi: ''Eskişehir ili demiryollarının merkezi konumunda olduğu halde, sanayi-demiryolu ve demiryolu-Gemlik liman bağlantısı yoktur. Taşımacılığın neredeyse tamamı karayolu ile yapılmak zorunda olduğundan üretilen tüm mallara ek taşıma maliyeti yüklenmektedir. Bu sebeple yatırımcılar, demiryolu ve liman bağlantısı olmayan şehirleri tercih etmemektedir.

2008 yılından itibaren, Hasanbey Lojistik Merkezinin, Eskişehir Organize Sanayisine bağlantı yolu projesi hazırlanmış, onaylanmış, her türlü mutabakat imzalanmış olmasına rağmen, bir türlü tamamlanamaması, bu lojistik merkezin yüzde 5 kapasite ile çalışmasına ve Eskişehir'in üretim merkezi olamamasına neden olmaktadır.

2018 yılında bakanlığınıza vermiş olduğum yazılı soru önergesine, bu problemin bilindiği, çözümü için 2019 yılında yatırım programına alınıp tamamlanmasının planlandığı cevabı, Eskişehirli sanayicilerimizi umutlandırmıştır. Ancak geçen zaman içerisinde bu yönde herhangi bir somut adım atılmadığı için sanayicimiz her yıl 4 milyonu € su Gemlik limanına olmak üzere, 38,5 milyon € ilave maliyete katlanmak zorunda bırakılmıştır.''

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun soruları:
1- Eskişehir sanayicisi için hayati öneme sahip olan, Organize Sanayi Bölgesi- Hasanbey Lojistik merkezi demiryolu bağlantı yolunun 2020 yılı içerisinde yapılması planlanmakta mıdır? 2020 yatırım programına alınmış mıdır?

2- İç Anadolu sanayicimizin taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve ihracatımızın arttırılması için, Bursa-Gemlik Limanı demiryolu bağlantı yolunun yapım durumu hangi aşamadadır? 2020 yılı bütçesinde bu yolun yapımı için ödenek ayrılmış mıdır?


Geri Dön