28 / 04 / 2024

Eskişehir'de Kent Meydanı çalıştayı düzenlendi!

Eskişehir'de Kent Meydanı çalıştayı düzenlendi!

Eskişehir'de Kent Meydanı çalıştayı DSİ sosyal tesislerinde çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kentin önde gelen isimleri bir araya gelerek kent meydanının nasıl olması gerektiğini konuştu..



Kent Meydanı çalıştayı DSİ sosyal tesislerinde çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Mevcut stadyumun yıkılmasından sonra yerine kent meydanı yapılması geçtiğimiz aylarda kararlaştırılmıştı. Dün de kentin önde gelen isimleri bir araya gelerek kent meydanının nasıl olması gerektiğini konuştu. ANKA Danışmanlık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yasan öncülüğünde gerçeklesen toplantıda katılımcılar görüşlerini açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükersen, kent meydanının mülkiyet sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Mülkiyetin Eskişehir halkına mı yoksa TOKİ'ye mi ait olduğunun bir an önce belirlenmesi gerektiğini ifade eden Büyükerşen, "İlk olarak evvela bu mülkiyet meselesinin halledilmesi lazım. 

Kentin sahip olabileceği bir mülkiyetin ölçütü, boyutlarına göre mimarlarını, şehir plancılarını seferber etmemiz lazım. Hareket noktasının bu olması lazım. Çocuk altı ve ya kadınlar için özel tuvaletler olacak mı? Bunlar zaten çağdaş tuvaletlerde olan şeyler. Her bir madde üzerinde uzun uzun tartışmak zaman kaybıdır. Hareket noktası kimindir? 

Kentin olacaksa bu kanunlar neyi gösteriyorsa o mülkiyetin oraya devredilmesi lazım. 

Kanunlara göre böyle meydanlardan kimler sorumlu olacaksa o sorumluları bu işe sokmak lazım" dedi. 


"TÜRK DÜNYASINI HATIRLATMALI" 


Büyükerşen, kültür başkentliği ile sürekli olarak Selçuklu simgelerinin ön plana çıkarılmaya çalışıldığını ifade ederek bunun yanlış olduğunu söyledi. Büyükerşen, "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi Selçuklu vurgulaması yapılarak görülüyor. Kişisel kanaatime göre Selçuklu da yanlış. Çünkü Eskişehir daima Bizans kalelerinin olduğu haçlı seferlerinin yapıldığı bir meydan olduğu için Selçuklu burada fazla eser bırakmamıştır, fazla değil hiç eser bırakmamıştır" diye konuştu. 


VİLAYET MEYDANI YILAN HÎKAYESİ 


Düzenlenen vilayet meydanında da Selçuklu izlerinin yapılmaya çalışıldığını ifade eden Büyükerşen, daha modern parklar yapılması gerektiğini söyledi. Büyükerşen, "Yılan hikâyesine dönen o vilayet meydanında da kimle, nasıl niçin başlatıldı anlamıyorum. Selçuklu yıldızı konulmaya çalışılıyor oraya, oda yanlış Selçukluların yıldızı değil çift baş kartalı vardır. 

İlla bir dönemin vurgusunu yapmak yerine Türk dünyasını daha başka şekillerde hatırlatacak anıtlar yapılabilir. Bu Selçuklu saplantısını anlamakta zorlanıyorum" dedi. (HM) 


Eskişehir Anadolu


Geri Dön