06 / 05 / 2024

Eskişehir'e yapılacak yeni stadyumun yer planlama süreci tartışılıyor!

Eskişehir'e yapılacak yeni stadyumun yer planlama süreci tartışılıyor!

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Eskişehir'de Sazova Mahallesinde yapımı süren yeni stadyum konusunda yol sorunu olmadığı, ulaşım ve otopark sıkıntısı olduğu belirtildi.



Önce ulaşım sorunu çözülür


Dünyanın neresinde inşa edilirse edilsin bir stadyumun planlama aşamasında yapılacak ilk işin doğru bir ulaşım analizi olduğunun belirtildiği açıklamada, yeni stadyumun yerinin yanlış olduğu da belirtildi. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bülent Erkul, ““İnşaatı yapalım bitirelim ulaşım sorunu sonra çözülür” yaklaşımı mühendislik anlayışıyla bağdaşmaz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak yeni stadyum fikri ilk ortaya atıldığında, Muttalıp veya Sazova’ya yapılmasını kabul etmemiş, mevcut yerinde yapılmasında ısrarcı olmuştuk. Çünkü yerleşim aksları olarak her ikisinin de kentin uç noktaları olduğunu belirtmiş, ulaşımın çok yönden tek yöne akacağı veya tersi olacağını belirterek ne kadar yol yaparsanız yapın ulaşım sorunu yaşanacağını defalarca yazmış ve söylemiştik” dedi.


Ciddi tıkanmalar olacak


Stadyumdan çıkan otobüs ve otomobillerin ilk olarak kullanacağı anayolun Ulusal Egemenlik Bulvarı olduğunu ifade eden Erkul, “Özellikle bu yola çıkışta ciddi tıkanmalar yaşanacaktır. Bu yoldan diğer anayollara erişimde de sorunlar vardır. Güneyde yer alan Kütahya çevre yoluna çift yönlü erişim yeni bir kavşak düzenlemesi yapmadan mümkün değildir. Kuzeye giden kolda ise YHT hattı üzerindeki köprünün geometrik standardının düşük olması ve sinyalize kavşaklar trafik akışında aksamalara neden olacaktır” diye konuştu.


Yanlış yer seçimi


Yapımı devam eden stadyumda, yol sorunu olmadığını dile getiren Erkul, “ Yol sorunu yok, ulaşım ve otopark sorunu var. Ne kadar yol yaparsanız yapın, lastik tekerlekli veya raylı sistem, sorunu çözemezsiniz. Çünkü yol çıkar yol değil, yer seçimi yanlış. Ancak sonuçta gelinen noktada Sazova’da bir Stadyum inşa edilmiştir ve geri dönüşü yoktur. Mühendislik mesleğinin var olma nedenlerinden biri de sorunları çözmek ve insanların yaşam kalitesini arttırmaktır. Elbette Bilim ve Mühendislik sorunu çözecektir ancak, bedelini kim ödeyecektir. Yani bu demektir ki; yapılan her hizmetin harcaması Eskişehir halkının cebinden çıkacaktır” diye konuştu.


Siyasi şovlarla temel atıldı


Erkul, “Bütün bilimsel ve teknik verileri bir kenara bırakacaksınız, uyaranları küçümseyip, uyarıları kulak ardı edeceksiniz, siyasi şovlarla temel atacaksınız, 'TOKİ para kazanmadan iş yapmaz' mantığını savunacaksınız. Eskişehir dışından gelen müteahhitlere bolca para kazandıracaksınız. Sonra da bunun bedelini Eskişehir halkı ödesin diyeceksiniz. Milyon liralar tutan borç altına sokamazsınız Eskişehir’liyi. Beklentiniz “bu stat dolmaz nasılsa, ulaşımda sorun olmaz” ise, yanılıyorsunuz” dedi.



Eskişehir Sakarya Gazetesi


Geri Dön