Kent Haberleri

Esnaf isyanda! Depremzedelerin mücbir sebep hali 31 Ağustos 2024'te sona erecek! 

Deprem bölgesindeki esnaf ve tüccarlara SGK ve vergi kolaylığı sağlayan mücbir sebep hali 31 Ağustos Cumartesi günü son buluyor. Geçmişe dönük borçlarımız silinmesi gerektiğini söyleyen esnaf depremzede esnaflar duruma tepkililer.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas'ın Gürün ilçesinde 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında mücbir sebep ilan etmişti. Daha sonra mücbir sebep hali Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri için önce 30 Kasım 2023'ten 30 Nisan 2024'e, daha sonra da 31 Ağustos 2024'e uzatılmıştı.

Mücbir sebep hali bu yerlerdeki esnaf ve tüccarlara yönelik SGK ve vergi kolaylığı öngürüyordu. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki depremzede esnafın SGK ve vergi borçları ertelendi ancak bu durum 31 Ağustos Cumartesi günü son buluyor.

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Malatya ve Kahramanmaraş’taki depremzede esnaflar, 31 Ağustos tarihi itibarıyla ağır vergi yükü altında kalacaklarını belirterek, "Gelecek kaygısı yaşıyoruz. Geçmişe dönük borçlarımız silinmeli'' dedi. Konuyu değerlendiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ise ''Depremzede esnafa verilen kaynaklar sorunların çözümüne yeterli olmuyor" denildi. 

DEPREMZEDELERDEN GERİ ÖDEME İSYANI

Kahramanmaraş’ta perde satışı yapan Hüseyin Yıldız, depremin ardından prefabrik bir dükkanda çalışmaya başladı. 25 metrekarelik bir alanda satış yaptığını söyleyen Yıldız, bu durumun satışlarına olumsuz yansıdığını ifade etti. Depremin ardından satışlarının oldukça azaldığını söyleyen Yıldız, mücbir sebep halinin kalkmasıyla birlikte esnafı zor bir sürecin beklediğini dile getirdi. Bununla birlikte depremzede esnafa KOSGEB tarafından destek amaçlı verilen 400 bin liralık kredi geri ödemelerinin yakın zamanda başlayacağını belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Zaten bir senedir iş yapamıyoruz, bununla birlikte ağır vergilerde esnafın sırtına binerse esnaf, hem eski hem de yeni vergileri ödeyecek. Esnafın aynı anda ikisini de kaldırması imkânsız. Eski borçların silinmesi gerekir. Esnafın ayakta durma ihtimali yok. Asıl sıkıntı bu aşamadan sonra başlayacak gibi duruyor. Bazı esnaflara 400 bin lira iki yıl faizsiz geri ödeme kaydıyla kredi verildi. Önümüzdeki dönem hem bunun geri ödemesi hem de geçmişten kalan vergi ve yeni vergilerin ödemesi başlayacak. Birçok kişi şehirden göç etmeyi düşünüyor ancak buna imkân yok. Hiçbir esnaf bulunduğu durumdan memnun değil ve gelecek kaygısı taşıyor. Esnaf için çarşı hala yapılmadı, inşaatı ağır işliyor." dedi.

Öte yandan ise, prefabrik dükkanının bulunduğu alanın sonradan yeşil alan çalışmasına dahil edilmesi sonucunda bulunduğu yerden taşınmak zorunda kaldığını söyleyen Yıldız, "Projesi çizilmeden, düşünülmeden yapılan çalışmalar esnafı mağdur ediyor "dedi. Depremden sonra ikinci defa iş yerini taşımak zorunda olduğunu ifade eden Yıldız, "Müşteriyi ikinci defa başka bir yere alıştırmak da bir hayli zaman istiyor. Zaten 25 metrekarelik yerde müşteriyi memnun edecek şekilde ağırlamak mümkün olmuyor. Bu yetmezmiş gibi tekrar başka bir yere taşınacağız" dedi.

Deprem sigortası yaptıranların sayısı 11,3 milyonu aştı! Marmara Bölgesi ilk sırada!

Hükümetten son dakika deprem bölgesi açıklaması: Af gelecek mi? 

Prof. Dr. Naci Görür uyardı! 'Büyük deprem olabilir' dedi ve 5 yeri işaret etti...

Prof. Dr. Övgün Ercan'dan 7,3'lük deprem uyarısı!

TSKB’den deprem bölgesi için yeni kredi anlaşması