27 / 04 / 2024

Esnafa kira desteği ve borç ertelenmesi yapılmalı!

Esnafa kira desteği ve borç ertelenmesi yapılmalı!

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, esnafın ve girişimcilerin acil desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirerek, "Birçok işletme kiralarını ödeyemez durumda. Kira desteği, borç ertelemesi lazım" diye konuştu.



Türkiye genelinde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) sistemine kayıtlı toplam 127 devlet üniversitesinin neredeyse tamamı uzaktan eğitim uyguluyor. Bu kararın, üniversite kentlerinin ekonomileri, özellikle küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkileri görülüyor. 

Üniversite kentleri deyince ilk akla gelen, 100 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü Eskişehir’deki 8 bine yakın esnafın karardan olumsuz etkileneceği vurgulanıyor. Dünya'da yer alan habere göre; kararla birlikte Vali Erol Ayyıldız ile üniversite rektörlerini ziyaret ederek, şehirdeki üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almasının şehir ekonomisine etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir’de apartlar, özel öğrenci yurtları başta olmak üzere hizmet sektörünün tüm hazırlıklarını yeni eğitim dönemi başlayacakmış gibi yaptığına dikakt çekti. Güler, sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 8 bine yakın firmanın bu karardan olumsuz etkileneceğini ve yüzlerce firmanın kepenk kapatabileceğini, bu firmalarda çalışan binlerce kişinin de mağdur olabileceğini belirtti. 

“KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, uzaktan eğitim kararını doğru bulmadıklarını dile getirdi. “Çözüm üretmekten uzak olumsuz bir uygulama” diyen Birsen, şöyle konuştu:

“Üniversite öğrencilerinin ekonomiye katkıları göz önüne alındığında, uzaktan öğretim yöntemi şehrimizin ekonomisine vurulacak en büyük darbe. Bu nedenle hem şehrimizin, hem de gençlerimizin geleceği için, üniversitelerimizi aldıkları kararı yeninde gözden geçirmeye ve kendi kabuklarına kapanmak yerine, bu konuda çözüm üretmeye davet ediyoruz.”

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de karardan etkilenecek kent esnafı için bakanlığın gerekli desteği sağlaması gerektiğini vurguladı. Eskişehir’de işletmelerin, esnafın ve girişimcilerin acil desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Çakırözer, şunları kaydetti:

“Bundan doğrudan ve dolaylı etkilenecek esnaf ve ticari işletmenin acilen devlet desteğine kavuşması gerekiyor. Birçok işletme kiralarını ödeyemez durumda. Kira desteği, borç ertelemesi lazım. Eğer bunun için ‘fonu nereden bulacağız’ diyorlarsa da Anadolu Üniversitesi’nin YÖK’e aktarılan Açıköğretim Fakültesi bütçesi var. YÖK’e aktarılan 100-150 milyon lirası salgında YÖK’e gönderilmesin, Eskişehir için harcansın. Bu paralarla Eskişehir Fonu kurulsun.”

Bendevi Palandöken: Kantinci esnafımız kira vermemeli!


Geri Dön