10 / 09 / 2024

Esnaftan AVM'lere Avrupa modeli önerisi

Esnaftan AVM'lere Avrupa modeli önerisi

Esnaf temsilcileri, perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı için hazırladıkları dosyayı Sanayi Bakanlığı'na sundu



Taslakta, dünyadaki alışveriş merkezleri (AVM) örnek gösterilerek, Türkiye'de de AVM'lerin şehir dışında olması ve pazar günleri tatil yapması önerildi.

Perakende sektörünün acilen kurala ihtiyaç duyduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, hazırladıkları 'Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı Taslağı'nı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduklarını söyledi. Esnaf ve sanatkârın acilen perakende yasasına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Palandöken, kuralsızlığın esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirdiğini aktardı. Yasanın çıkmaması halinde haksız rekabet sebebiyle 2 milyondan fazla esnafın tamamen biteceğine işaret eden Palandöken, Türkiye'deki toplam istihdamın yüzde 60'ını, toplam üretimin yüzde 37'sini, toplam yatırımın da yüzde 26'sının küçük işletmeler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

Çağdaş ülkelerde esnaf ve sanatkâra ayrı bir önem verildiğini söyleyen Bendevi Palandöken, "Her vesile ile AB normlarına uymak için yoğun çaba gösterdiğimiz bir dönemde bu konuda bir adım dahi atılmamasını anlamak mümkün değil. Neden gelişmiş ülkelerde grosmarketler şehir dışında kuruluyor? Neden çalışma saatlerinde belirli gün ve saatlerde kısıtlamaya gidiliyor? Neden yan yana kurulmuş büyük alışveriş merkezleri göremiyorsunuz? Neden sürekli olarak esnaf ve küçük sanatkâr için ekonomik tedbir ve teşvik kararlarını yürürlüğe koyuyorlar? Bu sorularımın cevapları aslında bu yasanın neden çıkması gerektiğinin gerekçesini de oluşturuyor." şeklinde konuştu.
Zaman

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Esnaf Avrupa'daki kuralları istiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı için hazırladıkları alternatif dosyayı Sanayi Bakanlığı'na sundu. Taslakta, dünyadaki alışveriş merkezleri (AVM) örnek gösterilerek, Türkiye'de de AVM'lerin şehir dışında olması ve Pazar günleri tatil yapması önerildi. Perakende sektörünün acilen kurala ihtiyaç duyduğunu belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, çağdaş ülkelerde esnaf ve sanatkara ayrı bir önem verildiğini vurguladı. Palandöken, "Her vesile ile AB normlarına uymak için yoğun çaba gösterdiğimiz bir dönemde bu konuda bir adım dahi atılmamasını anlamak mümkün değil" diyen Palandöken, şunları kaydetti: "Neden gelişmiş ülkelerde grosmarketler şehir dışında kuruluyor? Neden çalışma saatlerinde belirli gün ve saatlerde kısıtlamaya gidiliyor? Neden yan yana kurulmuş büyük alışveriş merkezleri göremiyorsunuz? Neden sürekli olarak esnaf ve küçük sanatkar için ekonomik tedbir ve teşvik kararlarını yürürlüğe koyuyorlar? Bu sorularımın cevapları, yasanın neden çıkması gerektiğinin gerekçesini de oluşturuyor."
Takvim


Geri Dön