23 / 11 / 2024
fuzul

Essa Yapı, Basın Ekspres Yolu'nda yeni projeye başlayacak!

Essa Yapı, Basın Ekspres Yolu'nda yeni projeye başlayacak!

Sarıoğlu Ailesi de Sateks Tekstil ile başladığı iş yaşamında Essa Yapı ile inşaata adım attı. Essa markası ile projeler geliştiren Essa Yapı'nın başında şimdi ikinci kuşak bulunuyor...




Türkiye'de sanayi kökenli grupların gayrimenkul sektörüne ilgisi sürüyor. Sarıoğlu Ailesi de Sateks Tekstil ile başladığı iş yaşamında Essa Yapı ile inşaata adım attı. Essa markası ile projeler geliştiren Essa Yapı'nın başında şimdi ikinci kuşak bulunuyor. 


Sateks Tekstil'in kurucusu Mustafa Sarıoğlu'nun oğlu Eren San oğlu, New York'ta Columbia Üniversitesi'nde fınans mühendisliği okuduktan sonra bir yıl Londra'da daha sonra da 3 yıl Hong Kong'da Morgan Stanley şirketinde yatırım bankacılığı yapü. Ailesinin inşaat sektörüne girme kararı doğrultusunda Essa Yapı'nın başına geçti. 


Essa Yapı inşaat Grubu Başkanı Eren Sarıoğlu ile gayrimenkul sektörüne girişini ve bu alandaki hedeflerini konuştuk.... 


Tekstilci bir aileden geliyorsunuz ailenizin sanayi sektörüne girişi nasıl oldu? 


Babam Mustafa Sarıoğlu, Almanya'da kimya mühendisliği okuduktan sonra bir tekstil fabrikasında çalışmış. 1982 yılında Türkiye'ye dönerek ağabeyi Ömer Sarıoğlu ile birlikte Sateks A.Ş'yi kurmuş. Aslında mimar olmak istiyordum ama bana daha fazla seçenek sunabileceği için fınans okudum ve sonrasında gayrimenkul geliştirmeyi seçtim. Ablam da ben de bankacılık kariyeri yaparken bir yandan da gayrimenkul geliştirme eğitimi aldık. Ablam, UPenn (Wharton) Üniversitesi'nde gayrimenkul geliştirme okuduktan sonra bir süre Londra'da çalıştı. Aynı dönemde (2007'de) babam, Essa Yapı'yı kurdu ve sırasıyla Essa Royal, Essa Silva ve Essa Flora projeleri hayata geçti. Bizler de Türkiye'ye dönerek Essa Yapı'da çalışmaya başladık. Şu anda babam yüzde 50 ortağı olduğu Sateks'te devam ediyor. 


Gayrimenkule ilgi duymanız nasıl oldu? 


İstanbul'dan taşındıktan sonra New York, Londra ve Hong Kong'da yaşadım. Her fırsatta seyahat ettim çünkü insanların yaşam alışkanlıkları ve şehirler ilgimi çekiyordu. Yaşadığım şehirler benim mimariye ilgi duymamı sağladı, gayrimenkul geliştirme konusunda ilham verdi. İşimi seviyorum çünkü İstanbul'da insanların değişen alışkanlıklarını izleyip yeni yaşam alanlarının oluşmasını görmek bana heyecan veriyor. 


İnsanların değişen alışkanlıkları, talepleri neler? 


Yaşam koşullarının zorlaşması, kişisel zamanın azalması, ev dışı tüketimin artması, insanları konut seçiminde farklı beklentiler içerisine götürüyor. 


Hayatın yoğun temposunda kendimize daha az vakit ayırır olduk. Ulaşım için harcanan zaman hayatımızda önemli bir kayıp. Bu nedenle kişiler evlerinin işyerlerine, çocuklarının okuluna ve temel ihtiyaçlarını karşılayacakları alışveriş noktalarına yakın olmasını istiyor. Lokasyon anlamında Essa Flora'nın üstte bahsedilen gereksinimleri birebir karşıladığını söyleyebiliriz. Projemiz, okullara, AVM'lere ve civardaki plazalara yakınlığı dolayısıyla özellikle Ümraniye Plazalar bölgesi çalışanları açısından tercih ediliyor. 


Öte yandan, yaşam kültürü ve eğlence alışkanlıklarının değişmesiyle evde geçirilen zamanları da zenginleştirmeyi önemsedik. Doğanın içinde olmak, ortak alanların komşuluk ilişkilerini artıracak şekilde çözümlenmesi gibi faktörleri devreye aldık. Yaşayanların, kendi özelliklerine benzer kişilerle bir arada olmak istediğini varsayarak seçkin bir alıcı-yatırımcı grubunu hedefledik. 


Bugüne kadar geliştirdiğiniz projelerin büyüklüğü nedir, yeni planlar neler? 


Hayata geçirdiğimiz projelerin toplam hacmi 80 milyon dolar. Çekmeköy'de bir ofis projesi planlıyoruz. Basın Ekspres Yolu'nda inşaatına başlayacağımız 40 bin m2'lik alanda konut, ticari alan ve ofisten oluşacak projemize ise 100 milyon dolar yatırım yapacağız. 


Son projeniz Essa Flora'dan söz eder misiniz? 


Essa Flora'nın dört tarafı ormanla çevrili olduğundan isminin de bunu yansıtmasını istedik. Flora'nın açılımı 5 bloğumuzun adlarını oluşturuyor; Frezya, Lotus, Orkide, Roza ve Akasya. Projenin üzerinde bulunduğu arsa uzun zamandır elimizde. Çekmeköy'i'ın ormana komşu son değerli arazisi. Arsayı aldığımız günden beri burada bir proje geliştirmenin hayalini kuruyoruz. Aslında bitirdikten sonra satma taraftarıydık fakat tanıtım yapmadan, bölgede konut araştırırken bize ulaşanlar, ilk daireleri inşaat sürecinde satın aldılar. 


Proje ile ilgili biraz detay bilgi alabilir miyiz? 


Essa Flora, az katlı bloklardan oluşuyor. Komşuluk hissinin olduğu butik bir yaşam alanı oluşturmaya özen gösterdik. Üçer katlı bloklarda, her biri farklı büyüklükte 59 adet daire seçeneği yer alıyor. 140 m2-380 m2 büyüklüğündeki 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler, çatı dublekslerine ilaveten bahçe kat ve orta kat şeklinde çeşitleniyor. Alçak kadı tüm bloklar ciddi arsa payına sahip, bahçe kullanımı zemin katı dairelerde 232 m2'ye kadar çıkıyor. 


Kimlere satış yaptınız? 


Genellikle Ümraniye bölgesindeki uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri talip oldu. Ümraniye plazalar bölgesine 10 dakika mesafede yer alan projemizin inşaatını 18 ay gibi hızlı bir sürede tamamladık ve makete dahi ihtiyaç duymadık. 


Fiyatları hangi aralıkta? 


Essa Flora'da m2 fiyatları 4 bin 100 TL'den başlıyor. Daireler 645.000 TL- 1.645.000 TL arasında. 


Kentsel dönüşüm konusunda planlarınız var mı? Bu konuya nasıl bakıyorsunuz? 


Her ne kadar kentsel dönüşüme inansak da dahil olmak yönünde bir çalışmamız olmadı. Arsa stokumuzda İstanbul'un gelişen semtlerinde bulunan farklı projelere uygun yerler var. Projelerimizi öncelikli olarak elimizde bulunan arsalar üzerinde gerçekleştireceğiz. 


Proje geliştirirken nelere özen gösteriyorsunuz? 


Problem çözmeyi seven ve liderlik vasfı olan kişilerle çalışmayı seviyoruz. Eğer projenin bir kısmında yardıma ihtiyaç varsa ve biri öne çıkıyorsa onu destekleme kültürü var; bu kişi ben de olabilirim başkası da. Herkesin eşit olduğu bir çalışma ortamındayız ve sık olarak ekipteki diğerleriyle iş dışında da görüşüyoruz. 


Ekonomist


Geri Dön