16 / 05 / 2024

Euro, dolar karşısında giderek güçleniyor! Euro/dolar paritesi son 13 ayın zirvesinde!

Euro, dolar karşısında giderek güçleniyor! Euro/dolar paritesi son 13 ayın zirvesinde!

ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyondaki yavaşlamaya paralel faiz artırımlarını sonlandıracağına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesi uluslararası piyasalarda euroya yaradı. Euro/dolar paritesi 1,1076 dolara kadar tırmanarak son 13 ayın rekorunu kırdı.



EURODA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Euro, dolar karşısında giderek güçleniyor! Euro/dolar paritesi son 13 ayın zirvesinde!

Avrupa Birliği (AB) para birimi euro, 1999 yılında ilk piyasaya sürüldüğünde 1 euro 1,17 dolar seviyelerinde bulunuyordu. Bu tarihten sonra euronun dolar karşısında hızla değer kaybederken, Ekim 2000 tarihinde euro 0,82 dolara kadar değer kaybına uğramıştı. Euro, 2000’li yıllar ile birlikte ise hızla değer kazanmaya başladı. Uzmanlar, özellikle 2002 yılından başlayarak bu sürecin hızlandığına işaret ederek 2008 yılında ise euronun dolara karşı gücünü artırarak rekor kırdığını hatırlattı. Buna göre, 1 euro, 2008 yılında 1,60 dolara kadar yükselerek tarihi rekorunu kırmıştı.

Piyasa çevreleri ABD ekonomisinden gelen sinyaller doğrultusunda Fed’in faiz artırımlarına son vereceğine ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesine rağmen Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında bir süre daha faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön