Ev alacaklar bu haberimiz size! Okumadan geçmeyin!
Birçok alıcı adayı bir gayrimenkul alırken ne yazık ki belli bir hedefe dikkatini vermek yerine kervan yolda düzülür mantığıyla konut arama telaşında olması sebebiyle çoğu bir gayrimenkul alamıyor ya da yanlış zamanda doğru olmayan fiyatla gayrimenkul alıyor. Peki nelere dikkat edilmeli?
Çanakkale Kalem köşe yazarı Özgür Demirci, bugünkü köşesinde ev ararken dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldı. İşte Özgür Demirci'nin 'Ev ararken' başlıklı yazısı...
Birçok alıcı adayı bir gayrimenkul alırken ne yazık ki belli bir hedefe dikkatini vermek yerine kervan yolda düzülür mantığıyla konut arama telaşında olması sebebiyle çoğu bir gayrimenkul alamıyor ya da yanlış zamanda doğru olmayan fiyatla gayrimenkul alıyor.
Öncelikle bir konut alımı orası da olur burası da olur, 2 oda 1 salon da olur 4 oda 1 salon da olur, para mühim değil yeter ki gönlümüze göre olsun diye düşünerek gayrimenkul alınmaz. Hele hele uygun bir yer olursa alacağız düşüncesiyle hiç olmaz çünkü hedef belirlenmemişse gidilen yol pek önemli değil, zira o yolun sonunun nereye çıkacağı da belirsizlikte. Bu nedenle ilk yapılması gereken eldeki bütçeyle beraber ihtiyaçların net şekilde masaya yatırılarak değerlendirilmesi. Amaç yatırım yapmak ise ve ölücü değilseniz zaten dikkat etmeniz gereken unsurlar da belirli; bölge, kira geliri, hızlı kiralanabilme potansiyeli, kira geri dönüş süresü gibi ana kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Fakat alacağınız gayrimenkulde oturmayı düşünüyorsanız bir kere ilk çıkış noktanız sahip olduğunuz para olmalı. Eğer elinizdeki para beğendiğiniz ev için yeterli değilse satın almadan vazgeçilmeli.
Oturmak için bir konut alınıyorsa önce ayrılacak bütçeye karar verilmeli. “Önce bulalım sonra bakarız bir çaresine” yöntemi genelde uzunca zaman boş boş gezip kafa karışıklığına neden olmaktan başka bir işe yaramaz. Ev alacak kişi bütçeye ilişkin sınırlarını belirledikten sonra ihtiyaçlarını masaya yatırmalı; örneğin, “bizim için olmazsa olmazlar nelerdir?” ve “nelerden vazgeçebilirim?” sorularına yanıt verilmesi bu durumda önem arz eder. Bu soruların yanıtları aile içinde bir mutabakatla verilmiyorsa ortaya çıkan sonuç genelde bir kaos oluyor.
Konut bakmaya başlamadan önceliklere karar verilmesi bu işin yine olmazsa olmazlarından. Sonrasında bölgeye karar verilmesi gerekir. “Her yer olur” mantığı aslında hiçbir yer olmaza taşıyacağından bölge için karar alınırken eldeki bütçe göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerekir. Bölgesel anlamda ev tiplerine göre ortalama konut fiyatlarını tespit ettikten sonra aslında bölge de kendiliğinden oluşur. Çünkü her sitenin, her bölgenin, her gayrimenkul tipinin yoğunlaştığı rakam aralıkları zaten belirlidir ve eğer sizin bütçeniz 500 bin Türk Lirası'yken siz gidip de uygun bir şey çıkar belki diye 800 bin Türk Lirası değerindeki gayrimenkullerinyer aldığı bölgelere bakarsanız yalnızca kendinizi yormuş olursunuz.
İhtiyaçların belirlenmesinin ardından da kendinize süre vermeniz gerekebilir; 1 ay, 3 ay veya en fazla 6 ay. Çünkü 6 ayın ardından fiyatlar da değişebilir. Muhtemel bu kadar sürede aradığınız evi bulamadıysanız yeni bir 6 aylık periyoda başlarsınız ve bu bu şekilde devam eder. Bu nedenle de süre önem arz ediyor.
Kritik bir başka nokta daha bulunuyor ki oda aranılanı ya da aranılana en yakını bulduğunuz durumda hızlı hareket edilmesi. İhtiyaçlarınızı gideren eve ilk ziyaretinizde denk geldiyseniz çok fazla vakit kaybetmemelisiniz çünkü daha iyisini ararken genel olarak bulunanı kaybetme riski de mevcut. Pek çok alıcı adayının daha iyisini ararken konut alamadığına şahit olunuyor.
Bu aşamadan sonra da bütün bu arayışınızı ya kendiniz organize edip sokak sokak dolaşacaksınız ya her gördüğünüz emlakçıya girip danışacaksınız ya da size yararlı olacağına inandığınız tek bir gayrimenkul profesyoneli ile çalışarak ev bulma işini bitireceksiniz.
Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?