06 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut hesabında kritik değişiklikler!

Ev alacaklar dikkat! Konut hesabında kritik değişiklikler!

Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı yetkisinde bulunan konut hesapları, artık Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkisine geçti. Uygulama kapsamında değişikliler getirildi.



Evi olmayan Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut edinmesine destek sağlamak için açılacak konut hesapları ve bu hesaplara yapılacak devlet yardımını düzenleyen Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik kapsamında önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre Konut Hesabı, daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden yürütülen bir proje iken artık bu sistemin işleyişi, denetimi ve uygulamasında aktif rol oynayacak ve bütçeyi yönetecek bakanlık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlendi.

Yeni Alanya'da yer alan habere göre; yine aynı yönetmelik kapsamında değiştirilen bir madde ile bankalarda özel cari hesap şeklinde de konut hesabı açılabilmesine fırsat sunuluyor.

KONUT HESABINA ÇEKİM HAKKI GELDİ

Konut hesabından çekim hakkı da getirilirken çekim hakkı, "Katılımcı tarafından dönem içerisinde en fazla iki defa kullanılabilen ve hesabın açılış tarihi ile çekim tarihine kadar hesapta biriken asgari ödeme tutarının dışında kalan tutarın çekilebilmesi" ifadeleriyle açıklandı. Bu kapsamıda katılım hesabı açanlar, bu tarih sonrasında yılda iki defa, hesaba yatırılması şart olan minimum tutarın üzerindeki parayı çekebilecek. Çekim hakkı kullanıldıktan sonra hesapta bulunan para miktarı, hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olamayacak.

BİR KİŞİYE BİRDEN FAZLA KONUT HESABI AÇMA HAKKI

Yine yönetmelik kapsamında yapılan önemli bir değişikliğe göre bir kişiye birden fazla konut hesabı açma hakkı sunuluyor. Ancak bu hesaplardan sadece 1 tanesi aktif olarak kullanılabilecek. Aynı kişi tarafından açılmış diğer konut hesapları ise ancak pasif olarak durabilecek.

FAİZ DE HER YIL YENİDEN BELİRLENECEK

Katılımcıların ödeyeceği tutarın her yıl yeniden seçildiği ödeme planının yanında artık bu hesaba işleyecek faizin de her yıl yeniden belirlendi.

ASGARİ ÖDEME TUTARINA YENİDEN DEĞERLEME AYARI GELİYOR

Konut hesabına yapılacak asgari ödeme tutarının da her yıl yeniden değerleme oranında yeniden belirlenmesi amacıyla ve ödeme planı da bu yeni asgari ödeme tutarı üzerinde yer alacak.

Ayrıca konut hesabı uygulamasında biriken paranın konut alımında ne şekilde kullanılabileceği de eklenen yeni bir maddede yer aldı. Bu kapsamda konut alımı hesabın bulunduğu bankaya belgelenirken, konut hesabından biriken para konutu satan kişiye aktarılabilecek.

DEVLET KATKISININ AKTARILMA SÜRESİ 10 GÜNDEN 30 GÜNE ÇIKTI

Konut hesabı uygulamasına yapılacak devlet katkısının, kişinin konut hesabına aktarılması için süre uzatıldı. Eskiden 10 gün içinde hesaba aktarılan para için artık bu süre 30 gün oldu.

YENİDEN DEĞERLEME YAPILMAYAN HESAPLARA 3 AY MÜHLET

Yeniden değerlemede ise geriye dönük düzenlemeler gerçekleşiyor. Bu kapsamda daha önce yeniden değerleme yapılamadığı için hesapta bulunan minimum bakiyenin altındaki para bulunan hesaplar için bankalara, 3 ay içinde hesap sahiplerini uyarıp eksik bakiye tamamlanacak. Bu kapsamda hala tamamlanmayan hesapları ise bankalar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na gönderilecek.

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik!


Geri Dön