28 / 04 / 2024

Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!

Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!

Konut arzındaki düşüş fiyatları etkiliyor. Ev alacaklar, konut kredisine erişim, faizler, yüksek kiralar sebebiyle düşünüyor. Peki konut almak için şu an doğru zaman mı? İşte ayrıntılar... 



Türkiye'de milyonlarca kişi ev sahibi olabilmek amacıyla tasarruf etmeye devam ediyor. Sürekli artış trendinde olan krialar sebebiyle, kiracılar konut sahibi olmak için fırsat bekliyor. Fakat son yapılan düzenlemelerin arından konut almak zorlaştı. İkinci konutunu alacak olanlara konutun fiyatının yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabiliyor. Ev fiyatları da yükselince kredi çekilse de peşin ödenecek tutar yüksek kaldı ve yatırımcılar geri adım attı. 

Örnek olarak yatırım amaçlı ikinci konutu alacak kişilerin, 5 milyon TL'lik ev için 3 milyon 875 bin lirayı nakit ödemesi gerekiyor. 

İlk kez konut alacaklar için uygulamaya alınması planlanan düşük faizli kredide de faizin yüzde 1.20 oranında, vadenin de 180   ay olması öngörülüyor.

2.5 milyon TL, kredi kullanılması halinde 180 ay vadede aylık ödeme tutarı 34 bin TL olacak. Ortalama olarak geri ödenecek tutar ise 6 milyon TL'yi biraz aşıyor. 

Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; sektör temsilcileri, krialara ilişkin olarak düşüşün yaşanmayacağını aksine yeni kiralanan dairelerin fiyatlarının yüksek olabileceğine dikkat çekti. 

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, konut piyasasına ilişkin yaptığı açıklamsında "Belli bir zamandır fiyatlarda çoğu yerde reel anlamda bazı yerlerde TL bazında fiyat gerilemelerini görüyoruz" dedi ve konut endeksinin durumundan dolayı, kredilerin durumu sebebiyle ve satın alma gücünün düşmesiyle bu durumun süreceğini düşündüğünü belirtti. 

Açıklaması "Kredi oranlarının yüksekliği piyasayı çok negatif etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Sosyal devlet ilkesi gereği dezavantajlı gruplara imtiyaz sağlamak doğru bir uygulamadır fakat bunu bütün bir politikanın parçası olarak yapmak gerektiğine inanıyorum burada eksiğiz gibi geliyor bana" ifadelerine yer veren Ulvi Özcan, kiralar ile ilgili kalıcı bir düzenleme yapılmadığı için çözüm noktasında da olumlu bir gelişme göremediklerine dikkat çekti. 

Yüksek fiyatlar ve yüksek faiz ortamı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özcan, bugünkü koşullarda kontun yatırım olduğunu düşünmediğini aktardı ve "Aslında Türk insanının klasik yatırımıdır konut. Ancak bu durumun mevzuatlarla özendirici hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca kiracı kiraya veren uyuşmazlıkları mahkemelerdeki süreçlerin uzaması yatırımcıyı mesafeli olmaya mecbur bırakıyor" açıklamasında bulundu. 

Özcan, kiralık konut sorunu için tek ve kalıcı çözümün, kamunun yani hazine vakıflar  TOKİ  ve belediyelerin kiralık konut üretimi yapmaları olduğunun altını çizdi. 

Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!

KİRALARDA GERİLEME ZOR, KONUT ALIMI YAPILABİLİR 

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de ev fiyatlarında bir süredir durağanlık olduğuna vurgu yaptı ve "Son 3-4 aydır uygulanan politikalar ve faizlerdeki artış konutta talebi frenlemiş, bu da fiyatlara net bir şekilde yansımıştır. TCMB Konut Fiyat Endeksi'ne göre geçen yıl temmuzda yüzde 173 olan yıllık artış bu senenin temmuz ayında yüzde 94,7'ye kadar geriledi. Artış hızı yarı yarıya azalmış" bilgilerini paylaştı. 

Özellikle son 2-3 aydır fiyatların tamamen durağanlaşmasının, reel anlamda fiyatların gerilemesi anlamına geldiğinin altını çizen Selman Özgün, açıklamasında, bundan sonraki süreçde TL bazlı gerileme beklemediğini aktardı. 

Açıklmasında "Fakat fiyatların artış göstermemesi mevcut enflasyon nedeniyle reel olarak zaten konutların değerinde düşme olduğunu gösteriyor. Fiyatların bir süre daha durağan şekilde süreceğini düşünüyorum" ifadelerine yer veren Özgün, bunun da ev almak isteyenler için yatırım fırsatı sunduğunu dile getirdi. 

"Kira fiyatlarında bir süre rakamların stabil kalması mümkün ancak genel bir düşüş çok zor" diyen Özgün, diğer taraftan Rusya ve Ukrayna Savaşı ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından fiyatların aşırı yükseldiği, şiştiği yerlerde düşüşler olabileceğinin altını çizdi. Özgün, yaz sezonunun ardından yazlık bölgelerde ve tatil beldelerinde de geri çekilmelerin yaşanacağını, bunun nedeninin de aşırı fiyatlamalar olduğununu vurguladı. 

Açıklamasında "Özellikle oturum amaçlı konut alımlarını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Çünkü arzın bu denli az olduğu bir ortamda konuta erişim her geçen gün zorlanacaktır" ifadelerine yer veren Özgün, ev alacaklara mutlaka hızlı hareket etmelerini tavsiye  etti ve "Bu nedenle kriterlerine uyan konutu bulanların hemen harekete geçmesini ve fırsatı kaçırmamasını tavsiye ediyorum" ifadelerine yer verdi. 

Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!

EV ALACAKLARIN BEKLEMESİNE GEREK YOK 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da konut fiyatlarında TL bazında düşüş beklemediklerine vurgu yaptı. 

Konuya ilişkin değerlendirmesinde "Fiyatların şu anda özellikle para politikalarında sıkılaşmaya gidilmesi sebebiyle krediye erişimde ciddi zorluklar var. Erişseniz bile oran yüksek olduğu için tüketiciler kullanmıyor. Mevcut oranlar konut kredisi için cazip değil" ifadelerini kullanan Hakan Akdoğan, artık al-sat hareketi içinde olunmadığını, fiyatların eskisi gibi hızlı yükseliş olmayacağını söyledi. 

"Çok olumsuz etkiliyor. Konut finansmanı sağlamadığınızda vatandaşların konut alımı çok zorlaşıyor. Kredi, konut alımını teşvik eden birinci husus olarak dikkat çekiyor" diyen Akdoğan, şu anda aylık faiz oranlarının yüzde 1,2'lere gelirse piyasanın değişeceğini belirtti. 

Akdoğan, açıklamasında "İkinci konutunu alacaklara kredilerin kısıtlanması da satışları çok etkiledi. İnsanlar yatırım yapacaksa iyi bir kredi sunarsanız bunu kabul ediyor" ifadelerine yer verdi ve bu kredilerin yükseltilerek talebin düşürülmesinin bilinçli bir uygulama olduğunun dile getirdi. 

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışın eskisi gibi de hızlı olmadığını dile getiren Hakan Akdoğan, fakat bir taraftan kiraların az da olsa yükselişini sürdürdüğünü, çünkü kiralıkta talebin yüksek olduğunu arzınsa çok az olduğunu söyledi. 

İhtiyacı olanların, orta ve uzun vadeli düşünenlerin konut almaları için beklemelerine gerek olmadığına da vurgu yapan Hakan Akdoğan, "Kısa vadeli al-sat için piyasa şu anda uygun değil. Kısa vadeli alım satımlardan para kazanmak zor. Şişirilen fiyatların geriye geldiğini, gerçek fiyatlarda ciddi bir pazarlık imkanının olduğu süreçte bulunuyoruz" açıklamasında bulundu. 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu!

TOKİ'den bu ile 226 konutluk yeni proje müjdesi! 

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB'den Ekim 2023 raporu geldi!


 


Geri Dön