03 / 05 / 2024

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin merakla beklenen düzenleme Meclis'ten geçti ve yasalaştı. Yasaya göre yanlış beyanda bulunanlara finansman tutarının yüzde 5'lik kısmı, yüklenici firmalara da satış bedelinin yüzde 25'lik kısmı kadar para cezası kesilecek.



İLK 3 SENE DESTEK SAĞLANACAK

Yine verilen bilgilere göre, ilk üç senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'luk kısmını aşan kısmı kadar miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden katkı olarak aktarılacak. Yüzde 30'luk oranı yüzde 30 ila yüzde 50 arasında belirlemeye, 3 senelik süreyi bir seneye kadar indirmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

YÜZDE 5 KATKI PAYI BANKAYA YATIRILACAK

Yine verilen detaylara göre, konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici hesabından ya da finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda da geçici hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar bir seneye kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan usul ve esaslar çerçevesinde; bu tutarın bir kısmı ya da tamamı finansman anapara tutarından peşin olarak indirilebilecek, bir senelik süre ise üç yıla kadar uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, hiçbir biçimde yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

5 SENE BOYUNCA SATILAMAYACAK

Yine verilen bilgilere göre, edinilen taşınmazlar, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz iktisap durumları hariç devir ve temlik edilemeyecek, satış vaadine konu edilemeyecek.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, borçlunun temerrüdü sebebiyle icra takip sürecinin başlatılması durumunda devir, temlik ve satış vaadine konu edilememesi finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine de terkin edilecek.

CEZA 10 KAT ARTACAK

Sağlanacak Finansman konusu konuta ilişkin düzenlenen değerleme raporunun yanlış ya da gerçeğe aykırı olması durumunda, raporu düzenleyen gayrimenkul değerleme uzmanı ya da gayrimenkul değerleme kuruluşu hakkında, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre verilecek olan idari para cezası tutarları 10 kat artırılarak uygulanacak. Ayrıca söz konusu bu tutar, finansmana konu konutun satış bedelinin yüzde onundan az olamayacak.

Aktarılacak olanbu katkının hak sahipliğinin tespiti ile katkının doğru ve tam hesaplanmasından ibraz edilen belgeler çerçevesinde Konut finansmanını sağlayan banka sorumlu olacak.

Yeni Evim Kampanyası'nda rayiç bedel ve sıfır konut şartları seçenekleri azaltıyor! Ev alacaklar hemen bakın!

İlk defa ev sahibi olacak vatandaşlar dikkat! Orta gelirliye konut düzenlemesi Meclis'ten geçti!

Yeni Evim kampanyasında 85'inci taksit detayı! Geri ödeme zamanı belli oldu! Ev alacaklar detaylara bakın!


Geri Dön