04 / 11 / 2024

Ev alırken dikkat edilecek 5 şey!

Ev alırken dikkat edilecek 5 şey!

Ev alma hayali kuruyorsunuz ancak işlerin nasıl ilerleyeceğini bilemiyorsunuz. Avukat Kadir Kurtuluş ev almak isteyenler için 5 altın kuralı sıraladı. İşte ev alırken dikkat edilecek 5 şey...




Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri 5 maddede özetledik. 

1. Evi Aldığınız Kişi veya Kurumu Araştırın

Evi satın alacağınız kişiyi mutlaka araştırın. Ayrıca satmayı taahhüt ettikleri gayrimenkulün gerçekten sahibi ya da yasal olarak satmaya yetkili olup olmadıklarını anlamak için kimlik tespitini yapın.

2. Tapuda Mutlaka Araştırma Yapın

Alacağınız evin üzerinde ipotek ya da başkaca hacizler olabilir. Ya da kentsel dönüşüm rezerv alanı gibi tasarruflarınızı kısıtlayacak onlarca şerh olabilir. Özellikle satış vaadi sözleşmesi ile işlem yapacaksanız işlem noterden bile olsa tapuyu mutlaka inceleyin. Aksi durumda siz şerh koydurmak istesenizde sizden önceki hacizler ve ipotekler önünüzde kalır.

3. SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerlemesi Yapılmasını İsteyin

Evi almadan önce SPK lisanslı şirketlerden gayrimenkul değerleme raporu yaptırın ya da satın alacak kişiden isteyin. Bu raporun maliyeti 1000-TL nin üzerinde değildir fakat size vereceği bilgi paha biçilmezdir. Evin tapusu, üzerinde haciz olup olmadığı, belediye imar planı ve ruhsat projesinde herhangi bir kaçak yapılaşmadan dolayı problem olup olmadığı, emsal dairelerin fiyatları, gibi birçok bilgi bu rapordadır. Özellikle net-brüt metrekare alanını, imar planında konut ya da ticari alanda kalıp kalmadığınızı ve bir çok önemli noktayı bu raporda görebilirsiniz. 

4. Kat Mülkiyeti Kurulmamış Yerlere Dikkat

Bazı evler için kat mülkiyeti tapusu henüz çıkarılmamış olabilir. Kat irtifakı ya da arsa tapusu ile satışlara dikkat edin. Zira arsa tapulu yerlerde ortaklığın giderilmesi ya da önalım gibi davaların muhatabı olabilirsiniz. Ayrıca, kat mülkiyetinin kurulamamasının nedeni kaçak yapılaşma olabilir. Her durumda, yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması ve kat mülkiyetinin kurulması için bir çok gidere katlanmanız gerekebilir. Sonuç olarak kat mülkiyeti haricindeki tapulardan uzak durun!

5. Yönetim Planını İnceleyin

Yönetim planı gayrimenkulünüzün anayasasıdır. Ortak alanlar ve çeşitli kullanımlar bu planda yazılıdır. Yönetim planı ile ortak alanlarda kısıtlamalar yaşayabilirsiniz. Kimse yönetim planıyla mülkiyet hakkı sağlayabilecek düzeyde kısıtlamalarda bulunamaz fakat birçok sınırlandırmalar aldığınız evin kullanımında sizin istemediğiniz sonuçları beraberinde getirebilir. Bu nedenle ev almadan önce eve ilişkin yönetim planına mutlaka bakmalısınız.

Yukarıdaki 5 maddenin takibi ile evinizi güvenle alabilirsiniz. Yukarıda yazılanlara ilave olarak;  Evinizi alırken satış protokolü düzenlemeniz sizin avantajınıza olacaktır. Zira, tapudaki masrafların kimin tarafından ödeneceği ,taraflardan birinin cayması halinde cezai şart ödeyip ödemeyeceği ,satış gününe kadar işlemiş emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, su, elektrik, doğalgaz, apartman aidatı, telefon, kablolu tv gibi borçların kimin tarafından ödeneceğini bu protokol ile kararlaştırılabilir. Ev almak hayattaki en önemli yatırımlarınızdan birisidir. Bu nedenle bu süreçte spk lisanslı gayrimenkul değerleme umanları ve gayrimenkul hukuku konusunda uzman avukatlarla yol almanız, olası risklerden korunmanızı sağlayacaktır.

Av.Kadir Kurtuluş


Aldığınız ev birden fazla kişiye satılmış olabilir!


Geri Dön