23 / 11 / 2024
fuzul

Ev alırken, projeyi yapan firma iyi araştırılmalı!

Ev alırken, projeyi yapan firma iyi araştırılmalı!

İMKON Başkanı Tellioğlu: "Satış vaadi sözleşmesinin içeriği, yapılacak işin teknik şartnamesi, yüklenici firmanın geçmişi, gayrimenkulün yapılacağı arsanın üzerindeki ipotek, borç ve imar durumu konularında nitelikli bilgiler alınmalı"




Gayrimenkul satın alınırken mağdur olmamak için, uzun vade, cazip fiyat ve kampanyaların yanı sıra projeyi yapan firma ve müteahhitin de iyi araştırılması isteniyor.


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her önüne gelenin müteahhitlik yapabildiğini bunun da hem kendilerini hem de vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. 


Türkiye'de 300 bine yakın müteahhit bulunduğunu ifade eden Tellioğlu, bunun mesleki bir çerçevenin, kanunun olmayışından kaynaklandığını belirterek yeterli sermaye gücü olan bir girişimcinin, hiçbir kanuna tabi olmadan istediği gibi "ben müteahhitim" diye ortaya çıkıp konut, işyeri yapabildiğini kaydetti. 


Tellioğlu, konfederasyon olarak ahlaki, teknik, sermaye gücü ve nitelikli insan kaynağı yeterliliği olmayan kişilerin bu mesleği yapmasına karşı olduklarını dile getirerek "Bunun için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce TBMM gündemine alınması gerekiyor" diye konuştu. 


Türkiye'de son zamanlarda konut satışlarının arttığını anlatan Tellioğlu, Türkiye genelinde, maketten veya inşaatı devam eden projeler üzerinden, uzun vadeli satışlar  yapıldığını vurguladı. 


Mevzuat eksikliğinden dolayı sektörde büyük bir boşluğun olduğuna dikkati çeken Tellioğlu, "Bu boşluktan dolayı, kimi sözde müteahhitler bazen bir evi, birden fazla kişiye satabilmektedir. Mesleki olarak hiçbir yaptırım yok. Ancak gider hukuka başvurursun. Hukuk da dolandırıcılıktan ceza verirse verir. İşini iyi yapan ile yapmayanların kanun çerçevesinde birbirinden ayrılması gerekiyor" diye konuştu.


Tellioğlu, gayrimenkul alınırken alıcının dikkat etmesi gereken hususlar olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:


"İnsanlar başlarını sokacakları bir yuvası olsun diye binbir güçlükle kazandıkları paralarıyla ev almak istiyor. Tüketiciler mağdur olmamak için gayrimenkul satın alınırken, uzun vade, cazip fiyat ve kampanyaların yanı sıra, projeyi yapan firmayı da iyi araştırmalı. Kişi kaç tane inşaat yapmış, yaptığı inşaatların ruhsat ve iskan örnekleri alınabilir kıyaslamak için. Satış vaadi sözleşmesinin içeriği, yapılacak işin teknik şartnamesi, yüklenici firmanın geçmişi, gayrimenkulün yapılacağı arsanın üzerindeki ipotek, borç ve imar durumu konularında nitelikli bilgiler alınmalı. Gayrimenkul alım-satımı, tapu sicil memurun önünde imzalanarak gerçekleştirilmelidir."


AA


Geri Dön