26 / 11 / 2024

Ev alırken yapı malzemelerinin kalitesine dikkat edin!

Ev alırken yapı malzemelerinin kalitesine dikkat edin!

Türkiye'nin deprem kuşağında olması, inşa edilen binaların kalitesini daha da artırıyor. Konutların deprem yönetmenliklerine uygun ve kaliteli malzemelerden üretilmesi ve depremlere karşı her zaman dayanıklı olması gerekiyor...




Yakın zamanda Elazığ, Malatya ve Manisa’da art arda yaşanan depremler sonrasında sağlam binalara ihtiyaç duyulduğu gerçeği bir kere daha gün yüzüne çıktı. Deprem bölgesi olan Türkiye’nin bu büyüklükteki depremlere karşı her zaman hazırlıklı olması gerekiyor.

Güvenli Yapılar Konusunda Tüketiciler Bilinçli Olmalı

Türkiye’nin fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle depremlere karşı her zaman hazırlıklı olması ve konut satın alacakların da bilinçli hareket etmesi gerekiyor.

Ülkemizin deprem kuşağında yer alması, yapılan konutların kalitesini daha da önemli hale getiriyor. Küçük ve büyük çaplı depremlerin her an yaşanma riski, yapılarda kullanılan yapı malzemeleri ve beton kalitesinin önemi artıyor.

“Kaliteli malzeme, güvenli tasarım ve doğru yapım tekniği ile binaların inşası ve bunların etkin denetimi en önemli önceliklerimiz olmalı”

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Dr. Tamer Saka, yapıların deprem yönetmenliklerine uygun ve kaliteli malzemelerden üretilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.

 Ev alırken yapı malzemelerinin kalitesine dikkat edin!

TÇMB Başkanı Dr. Tamer Saka, “Kaliteli malzeme, güvenli tasarım ve doğru yapım tekniği ile binaların inşası ve bunların etkin denetimi en önemli önceliklerimiz olmalı. İyi bir inşaat birçok bileşenden oluşur. İyi zemin etüdü yapılmış, iyi bir mimari projeye sahip, iyi mühendislik ile projeye uygun inşa edilmiş ve standartlara uygun kaliteli malzemeler kullanılmış, iyi işçilik hizmeti almış olması gerekir. Bu bileşenlerin her biri doğru uygulandığı zaman riskleri azaltmaktadır. Daha güvenli yapılar inşa etmemiz için yüksek bir ek maliyete katlanmaya gerek olduğu düşünülüyor. Oysaki beton ortalama olarak yapı maliyetinin yüzde 7,5’ini oluşturmaktadır. Çimento ise ortalama olarak yüzde 3-3,5 arasındadır. Maliyet etkisi bu kadar küçük olmasına rağmen güvenli bina oluşturulmasında yüzde 100 öneme sahiptir” dedi ve şöyle devam etti:

“Şu anda Türkiye’de mevzuata ilişkin altyapının eksiği olduğunu söylememiz zor. En son 2019 yılında deprem yönetmeliği yürürlüğe girdi. Dünya standartlarında bir yönetmeliğimiz var. Yaygınlaştırmamız gereken standart bir uygulama ve denetleme mekanizmasıdır. Kaliteli uygulama ve denetim konusunda atılacak çok önemli ve hızlı adımlar var. Biz TÇMB olarak bu konuda elimizi taşın altın koymaya hazırız. Az önce bahsi geçen bileşenlerin doğru şekilde takip ve kontrol edilmeleri ve bunların projede doğru kullanımını garanti alan mekanizmalar geliştirmemiz lazım. Tüketicilerimizin çok basit parametreler ile kaliteyi takip edebilir hale gelmesi lazım. Her binanın, az önce bahsettiğimiz bileşenler için verilmiş, kendi skoru olmalı. Vatandaşlarımız yaşadıkları binaların süreç hikayelerine çok rahatça erişebilmeli. Bina skorları alım-satımlarda, hatta kiralamalarda, ek yükler veya avantajlar sağlamalı. Tüketicilerimizin merak etmeleri teşvik edilerek, kendilerini de kontrol mekanizmasına dahil edilmeleri sağlanmalıdır. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek, fark yaratacağımıza inanıyorum.”

Daha güvenli yapıları tercih etmeliyiz!

 


Geri Dön