28 / 04 / 2024

Ev almak isteyenler dikkat! Sektörde tüm dengeler değişiyor!

Ev almak isteyenler dikkat! Sektörde tüm dengeler değişiyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kabine toplantısından sonra ilk defa konut alacaklara yönelik kredi düzenlemesi ile ilgili önemli bir açıklama yaparken, 2. ve 3. defa evini alacaklara bir sınırlama olacağından bahsetti. Peki yeni kredi paketinin detayları neler? İşte cevabı...




Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kabine toplantısından sonra ilk defa konut alacaklara yönelik kredi düzenlemesi ile ilgili önemli bir açıklama yaparken, 2. ve 3. defa evini alacaklara bir sınırlama olacağına da değindi.

Peki konut fiyatlarındaki yükseliş sürecek mi? İşte konu ile ilgili detaylar..

Yapılan araştırmalara göre Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, 2023 yılının Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,60, geçen senenin aynı dönemine göre de yüzde 88,44 oranında arttı.

Milliyet'te yer alan habere göre diğer bir taraftan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kabine toplantısından sonra ilk defa konut alacaklara yönelik yeni kampanyaya ilişkin, “İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok" dedi.

Peki konut fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Merakla beklenen yeni kredi paketinin detayları neler? Mevcutta konutu olanlara yönelik kredi sınırlamasının nedeni ne? İşte ‘ihtiyaç odaklı kredi’ modelinin detayları...

Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk defa konut alacaklara kredi erişimi açıklamalarını önemsiyoruz. Daha önce de buna benzer bir açıklamayı Ağustos'ta da ifade etmişti. Yalnız bunun sahada uygulamalarını görememiştik. Zaten 2. konuta yönelik kredi kısıtlamaları da gelmişti. Kredi kullanım oranları da sınırlandırılmıştı.

Piyasada ilk kez konut alacaklara yönelik kredi beklentisi yüksek bir seviyede. Bunun aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ifade edilmesi de bekleniyor diyebiliriz.

Buna ilişkin bir tarih ve programın beklenmesi de oldukça önemli. Ev alacak olanlar ve konut üreticileri beklenti çerçevesinde hareket etmiyor ve piyasa ciddi anlamda kilitlendi. Gündemden düşmeyen Konut satışları ocak-ekim döneminde yüzde 14 seviyelerinde düşüş gösterdi.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre konut fiyat endeksinde de son dönemde bir düşüş var. Geçen senenin aynı döneminde göre yüzde 88’lik artış söz konusu olsa da konut fiyat endeksi geriliyor. İpotekli satışlarda da ciddi bir düşüş yaşanıyor. İpotekli satışlardaki düşüşün önüne geçmek amacıyla da konut üreticileri finansman modelini bekliyor. Şu an için bu finansmanın sağlanmaması konut üreticilerini de tedirgin ediyor.

Ev almak isteyenler dikkat! Sektörde tüm dengeler değişiyor!

‘2. EL KONUTLAR DA KAMPANYA KAPSAMINDA OLMALI’

Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında kredi imkanlarının ihtiyaç sahiplerine verilmesinin önemli olduğuna değinerek, ilk kez satılacak konutlar değil de 2. el konutların da kapsamda olması gerektiğini söyledi.

Özelmacıklı'nın açıklamaları şu şekilde: "Konut fiyatları son dönemlerde ciddi oranda geriledi. Dolar bazında birçok bölgede geçen senenin aynı döneminde göre düştü diyebiliyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artış sürüyor. Ocak ayı itibarıyla işçi maliyetlerine gelecek zamlar inşaat üretiminde yeni konut bedellerini artıracak gibi görünüyor.

İŞTE FİYATLARIN EN ÇOK ARTTIĞI ŞEHİRLER

Resmi olarak açıklanan konut fiyat endeksi aylık bazda düştü. Eylül'de de bu düşüşü görüyoruz. Reel olarak baktığımızda ise konut fiyatlarındaki artış yüzde 17.8 oranına kadar düşüş gösterdi. Ocak'ta bu oran bu yüzde 50 ve üzeri seviyelerdeydi. Konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler açısından baktığımızda artışlar bir önceki senenin aynı ayına göre başkent Ankara’da yüzde 102, İstanbul’da yüzde 77, İzmir’de yüzde 85 oranında gerçekleşti.

Ev almak isteyenler dikkat! Sektörde tüm dengeler değişiyor!

ORTALAMA KONUT FİYATI NE KADAR?

Konut fiyat ortalamalarına bakıldığı zaman ülke genelinde metrekare fiyatı 29 bin lira seviyelerinde. Bununla birlikte mega kent İstanbul’da 43 bin lira, İzmir’de 33 bin lira, Ankara’da 22 bin lira seviyelerinde. Konut fiyat endeksi kredi çekilen taşınmazların ortalaması, o sebeple Piyasada eski, krediye uygun olmayan, arsa tapulu daireler daha uygun rakamlarda fiyatlanıyor da diyebiliriz.

KAMPANYAYA EK DÜZENLEMELER GELECEK Mİ?

İlk kez konut alacaklara verilecek olan kredide ek düzenlemeler söz konusu olabilir. Belli bir zaman o şehirdevikame etme, konutları kiraya vermeme gibi bazı şartlar gelebilir. Bunun özellikle OVP kısmında ne zaman gerçekleşeceğini piyasanın net bilmesinde oldukça yarar var.”

İşte tam da bu noktada ekonomik dengeyi sağlayabilmek amacıyla finansman açısından farklı alternatifleri gözden geçirmek ve değerlendirmek oldukça kritik önem taşıyor. Çünkü mevcut borçlanma sistemi sürdürülebilir olmamakla beraber tasarruf edenin kazandığı yeni bir döneme de giriyoruz. Kendi öz kaynaklarını yönetebilenlerin ayakta kalmış olduğu, öz kaynaklarını planlayarak tasarruf yapanların konut ve otomobil sahibi olabileceği yeni bir çağ başlıyor. Tüm dünya ülkeleri, kaynak verimliliği ve enflasyon odaklı gelecek planları yapıyor ve tasarrufun gücünden yararlanıyor. Söz konusu bu durum bizim gibi tasarrufu kültür durumuna getiren bir ülkede çok daha etkili sonuçlar doğuracaktır.”

'AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET BEKLİYORUZ’

Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak da konu ile ilgili olarak “REIDIN tarafından resmen açıklanan 2023 yılı ekim ayı verilerine göre de Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 artış gösterirken geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 88,4 oranında arttı.

Bu nedenle aylık bazda konut fiyat artış hızının yavaşladığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar dalgalanmaların devam etmesi muhtemel fakat artık son düzlükteyiz. Mevcut ekonomi politikaları sonrasında enflasyonla mücadele süreci başarıyla yürütülmeye başlandı ki önümüzdeki dönemlerde söz konusu bu tablo daha da iyileşecek ve netleşecek. Çok kısa sürede konut fiyat artış hızında aşağı yönlü somut hareketi görmeyi bekliyoruz."

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Kıbrıs’ta yabancılara mülk satışı Dışişleri ve MİT’in takibinde!

Gayrimenkul sahipleri 2024’te çok kazanacak!


Geri Dön