22 / 11 / 2024
fuzul

Ev almak isteyenler kıdem tazminatının yarısını çekebilecek!

Ev almak isteyenler kıdem tazminatının yarısını çekebilecek!

Kıdem tazminatı sisteminde 15 yıllık sigortalılığını dolduran ve 3600 gün primi tahakkuk ettirilen çalışan, biriken tutarın yarısını çekebilecek. İkinci kez çekmek istediğinde ise, son kullanımdan itibaren 1800 gün geçmiş olması gerekecek...





Çalışma Bakanlığı’nın eylül ayında taraflara sunacağı kıdem tazminatı fonu çalışmalarında her çalışan için ayrı hesap açılacak. Hak edilen kıdem tazminatı 10 yıl boyunca istenmezse Maliye’nin kasasına girecek.

 

Kıdem tazminatı fonu çalışmaları hızlandı . Buna göre, hak kazanılan kıdem hesabı 10 yıl boyunca talep edilmezse, hesapta biriken para Maliye Bakanlığı’na aktarılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Eylül ayında sosyal taraflara sunacağını açıkladığı kıdem tazminatı fonu çalışmaları, yeniden hız kazandı. 

 


İşsizlik fonuna darbe 

Yeni kurulacak fonun en önemli unsurlarından olacak işçi ve işverenden yapılacak kesinti oranının, çalışmanın sonunda sosyal taraflarla uzlaşılarak belirlenmesi benimsendi. Bunun dışındaki birçok detay ise netleşti. Her çalışan için bireysel kıdem hesabı kurulmasını öngören yeni modelde, “İşverenin zamanında ödemediği kıdem primini daha sonraki dönemde ödemesi” imkanı da getiriliyor. Kıdem tazminatı fonunun en büyük zararı ise, işsizlik sigortası fonuna olacak. Fonun prim gelirlerinde ciddi bir kısıtlama yapılacak ve işverenin primi yüzde 2’den binde 5’e, devletin payı da yüzde 1’den binde 5’e düşürülecek. Kıdem tazminatı hesabının yönetiminde çalışan aktif olacak. Ama eğer bir tercihte bulunmazsa hesabında biriken paranın asgari yüzde 40’ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarını içeren bir fonda değerlendirilecek. 

Sistemi izlemesi için işçi, işveren ve kamudan oluşan bir kurul oluşturulacak. İşverenin prim ödeme yükümlülüğü de, kanunun yayımından 6 ay sonra başlayacak. Bireysel Kıdem Hesabı Danışma Kurulu kurulmasından, 10 yıl boyunca talep edilmeyen kıdem tazminatının kamuya geçmesine kadar konuyla ilgili her unsuru düzenleyen çalışmanın ana unsurları şöyle olacak:

 

Çalışanlara özel hesap açılacak

* Çalışanlar için “bireysel kıdem hesapları” oluşturulacak.

* Bireysel kıdem hesapları üzerinde faaliyet gösterecek olan firmalar halen yürürlükte olan 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na tabi olacak.

* Kıdem primini geciktiren işverenlere bir şans daha verilecek. İşverenler, kıdem primlerini sonraki dönemde yatırabilecek.

* Hak kazanılan kıdem 10 yıl boyunca talep edilmezse, hesapta biriken para Maliye Bakanlığı’na aktarılacak. Yani çalışan kıdem tazminatını sistemden çekmeye hak kazandıktan sonra 10 yıl boyunca herhangi bir girişimde bulunmazsa birikimi kamuya geçecek.

* “Bireysel Kıdem Hesabı Danışma Kurulu” adını taşıyacak yapıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile 3 işçi ve 3 işveren temsilcisi bulunacak. 

 


Ev almak isteyen yarısını çekebilecek

* Kıdem tazminatı sisteminde 15 yıllık sigortalılığını dolduran ve 3600 gün primi tahakkuk ettirilen çalışan, biriken tutarın yarısını çekebilecek. İkinci kez çekmek istediğinde ise, son kullanımdan itibaren 1800 gün geçmiş olması gerekecek.

* Ev almak istemesi durumunda da fondaki birikiminin yarısını çekebilecek.

* Sisteme girenler, emeklilik, malullük aylığı ya da toptan ödemeye hak kazanmaları, 5 yıl boyunca adlarına açılan hesabın aktif olmaması veya ölmesi halinde (mirasçıları) hesabında biriken tutarın tamamını çekebilecek.

* Sistemden çıkış için, hesabının tutulduğu şirkete çalışan bir yazıyla başvuracak. Bu yazıdan sonra 15 gün içinde gereken ödemenin yapılması gerekecek.

 

Darphane işçisi 4045 liraya grevi bitirecek

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, “Şunu itiraf etmem gerekir ki ben bu grevin ötelenmesinden yanaydım, ’arkadaşlar biraz daha bekleyelim’ dedim ama işçilerimiz ve İstanbul Şubemizin grevin başlaması yönündeki kararına saygı gösterdik” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in darphane işçilerinin giydirilmiş ücretlerinin 3 bin 945 liraya yükseltileceği açıklamasına ilişkin, “Bakan Bey’den beklentimiz bizi masaya çağırması. Şimdiye kadar bizi masaya çağıran olmadı. Sayın Bakan İSDEMİR’de olduğu gibi tarafları masaya çağırmalı. Bu çağrı gerçekleşirse anlaşma sağlanmayacak gibi değil. Bakan bey, ortalama giydirilmiş ücretin 3 bin 945 liraya yükseltileceğini açıkladı. Biz de diyoruz ki bu 3 bin 945 liranın üzerine 100 lira daha eklenirse bugün hemen grev son bulur ve toplu sözleşmeyi imzalarız” diye konuştu.



Yeniçağ Gazetesi


Geri Dön