27 / 04 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatınız gasp ediliyor olabilir! İşverenlerden akılalmaz oyun!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatınız gasp ediliyor olabilir! İşverenlerden akılalmaz oyun!

Kötü niyetli işverenlerin işçilere oynadığı akılalmaz oyun ortaya çıktı. İşverenlerin işçinin aylığını 3-4 ay geciktirdiği ve arabuluculuk masasında aylık ödemesi yapılırken, ‘Hiçbir alacağım kalmamıştır’ diye imza attırılarak kıdem tazminatının gasp edildiği öğrenildi.



Arabuluculuk yönteminin adeta işçilerin kıdem hakkının gaspına dönüştüğü belirtilirken,  Ankara  Barosu avukatlarından Ünaldı Topaklı, bazı işverenlerin gönüllü arabuluculuk yöntemini, işçilerin kıdem tazminatı ve kanuni haklarını ödememek için bir araç olarak kullandığını ifade etti. Kanunu gereği işçi ve işverenin aralarındaki hukuki problemi çözmek amacıyla öncelikle arabulucuya müracaat etmeleri zorunlu tutuluyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatınız gasp ediliyor olabilir! İşverenlerden akılalmaz oyun!

AHLAKSIZ YÖNTEM

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Arabulucuya müracaat etmeden dava açılamıyor ve ayrıca, açılan davalar usulden reddediliyor. Arabuluculuk sistemi anlaşmazlıkların kısa zamanda çözümü için getirilmişti. Fakat geçimini sürdürebilmek için parasını kısa sürede almaya çalışan işçilerin yasal olarak kendilerine verilen haklarının çoğundan arabuluculuk masasında vazgeçmek zorunda kaldıklarına ilişkin ciddi şikayetler olduğu belirtildi.

Avukat Topaklı, arabuluculuk yönteminin işverenlerce işçiler aleyhine kötüye kullanıldığının altını çizerek, ‘ahlaksız' yöntemlere ilginç örnekler verdi. Topaklı, yöntemi şu şekilde aktardı: “Çok sayıda işçi istihdam eden büyük inşaat firmaları iş bitimine 3-4 ay kala aylıkları bilerek ödemiyor. Gerekçe olarak da işlerin kötüleştiğini, devletten hak edişleri alamadıklarını söylüyorlar. İş bitince arabulucular devreye giriyor. İşçilere, ‘3-4 aylık aylığın tümünü ödeyeceğim. Fakat sen de ‘Hiçbir alacağım kalmamıştır' yazısını imzalayacaksın. İmzayı at, aylığını al' deniyor. Zaten zor durumdaki işçi aylığına kavuşmak için imzayı atıyor. İmza arabulucu masasında atıldığı için işçi, kıdem tazminatı, bayram mesaileri, fazla çalışma mesaileri ve bunun yanı sıra, kullanamadığı izinlerin parası gibi tüm alacak haklarını kaybediyor.”

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatınız gasp ediliyor olabilir! İşverenlerden akılalmaz oyun!

MUHASEBECİ OYUNU

Avukat Ünaldı Topaklı, bazı büyük işyerlerine çalışan arabulucular olduğunu ve ayrıca, bahsi geçen arabulucuların muhasebeci gibi gösterilerek işçilerin kandırıldığını söyledi. Topaklı, “İşveren işten attığı işçiyle pazarlık görüşmesini arabulucu ile beraber yapıyor. Arabulucu işçiye sanki şirketin muhasebecisiymiş gibi lanse ediliyor. İşçi, ‘Hiçbir alacağım yoktur' diye imzayı atıyor. Muhasebecinin uzattığı kâğıda imza atılsa problem yok. Dava açılabilir. Fakat gerçekte o kişi arabulucu olduğu için imza atılınca uzlaşma sağlanmış oluyor. Dolayısıyla işçinin dava hakları kayboluyor. İşçi kıdem tazminatı dahil tüm haklarından mahrum kalıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut ve kira fiyatlarına ilişkin şoke edecek açıklama! Resmen açıkladı!

Emeklilere 5 bin TL 29 Ekim ikramiyesi verilecek! Sosyal yardım alanlar da ikramiye alabilecek mi? İşte detaylar...

Faturası kabarık gelenlere müjde! Faturanızı yarı yarıya düşüren detay ortaya çıktı! İşte o formüller...


Geri Dön