28 / 04 / 2024

Ev kadınlarına büyük müjde! Artık bu imkandan yararlanabilirsiniz

Ev kadınlarına büyük müjde! Artık bu imkandan yararlanabilirsiniz

AK Parti seçim beyannamesinde büyük müjde haberleri geldi. Bu haberlerden biri de Aile Koruma Kalkanı Programı ile sosyal emniyet sisteminin kapsamı genişletilecek. Ev hanımlarının dileğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Kadınlar daha az prim vererek daha erken emekli olma



Sabah’ta yer alan habere göre, Aile Koruma Kalkanı Programı ile sosyal emniyet sisteminin içeriği genişletilecek. Bu bağlamda yaşlı bakım sigorta sisteminin teknik ve yasal altyapısı süratli bir halde bitirilecek.

Yaşlı bakım sigortası sistemi olan ülkelerde, çalışırken ödenen primler ihtiyarlıkta her türlü bakım gereksiniminin finansmanı için biriktiriliyor. Dünya uygulamalarında aylık brüt gelir üstünden yüzde 1-2'lik prim kesintisi yapılıyor. Avrupa'da uygulanan, ILO'nun uluslararası sözleşmesinde de yer alan aile sigortası desteği bağlamında yeni uygulamalar da uygulamaya alınacak. Belirli bir geliri olan vatandaşın gelirinin az olması halinde evinde hasta ve çocuk varsa giderleri devlet aracılığı ile karşılanacak. Aile destekleri sigortası asgari ücretin altında geliri olan ve hiçbir geliri olmayan bütün aileleri içerecek. Yeni dönemde her evde bir kişi iş sahibi olarak ailenin de sosyal güvence bağlamına alınması sağlanacak.

Ev kadınlarına büyük müjde! Artık bu imkandan yararlanabilirsiniz

1.067 LİRASI DEVLETTEN

Emeklilik yaşı kadınlar için anne olma ve çocuk sayısına nazaran aşağı indirilecek. Ev hanımlarının arzuya bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Yapılacak emeklilik düzenlemesi ile kadınlar daha az prim vererek daha erken emekli olma hakkı elde edecek. Bugünden itibaren ev hanımlarının emekli olması için devletin kaeşılayacağı aylık prim bedeli 1.067 TL olup, 3.202 TL yerine 2 bin 135 TL iletilecek. Bu sayede verilecek senelik destek 12 bin 804 TL'ye çıkacak. Asgari ücret yükseldikçe prim desteği de artacak.

Ev kadınlarına büyük müjde! Artık bu imkandan yararlanabilirsiniz


Geri Dön