02 / 05 / 2024

Ev kiralayacaklar dikkat! İstanbul, İzmir, Ankara'da gelirinizin en az bu kadar olması lazım! Tek tek hesaplandı!

Ev kiralayacaklar dikkat! İstanbul, İzmir, Ankara'da gelirinizin en az bu kadar olması lazım! Tek tek hesaplandı!

Kiralık evde gelir beklentisi hesabı il il yapıldı. Peki İstanbul, İzmir, Ankara'da ev kiralayacakların geliri ne kadar olmalı?



Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bu rakam şehirlerin merkezi bölgelerinde 50-60 bin Türk Lirası'na kadar çıkıyor.

Araştırmada ilan sitelerindeki, 0-5 yaş aralığındaki binalarda normal katta konumlanan ve en az 90 metrekare brüt alanlı, 2+1 tipi konutların ‘en düşük kira fiyatları’ dikkate alındı. Hane halkı gelirinin yüzde 30’unun kiraya ayrılabileceği kabul edilerek, ilçe ilçe aylık hane gelir beklentisi ortaya çıkarıldı. 

Konuya ilişkin "Fiyatlardaki artış, konut satın almak için sınırlı finansal araçlar, arzdaki daralma ve depremle gelen göç dalgası kiralarda artış için önemli itici güçler oldu" açıklamasında bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, hane halkı giderlerinde kiranın payının önemli oranda yükseldiğinin altını çizdi. 

İSTANBUL’DA GELİR 20-67 BİN LİRA OLMALI

Ev kiralayacaklar dikkat! İstanbul, İzmir, Ankara da gelirinizin en az bu kadar olması lazım! Tek tek hesaplandı!

İstanbul’da en düşük kira bedellerinin Silivri, Arnavutköy, Esenyurt, Beylikdüzü gibi kent çeperlerinde yoğunlaştığına vurgu yapan Sertan Ünal, bu bölgelerde dahi en düşük aylık gelirin 20-25 bin TL seviyesinde olması gerektiğini aktardı. 

Sezonluk kiralamaların yoğun olduğu Adalar’dan sonra hane halkı aylık minimum gelir beklentisinin en yüksek olduğu ilçeler ise Kadıköy ve Bakırköy şeklinde açıklandı. 

En düşük kira fiyatları dahi esas alındığında en düşük aylık gelir beklentisi Beşiktaş’ta 67 bin TL, adıköy’de 63 bin lira, Bakırköy’de ise 56 bin TL şeklinde belirlendi. 

Ev kiralayacaklar dikkat! İstanbul, İzmir, Ankara da gelirinizin en az bu kadar olması lazım! Tek tek hesaplandı!

İZMİR’DE 60 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR 

Ege bölgesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, "İzmir ilinde öğrenci kesimine hitap eden Buca ve Konak ilçelerinde aylık minimum hane halkı geliri 20-25 bin TL bandında seyretmekte olup, lüks konut stoğunun fazla olduğu, Narlıdere, Gaziemir ve Güzelbahçe ilçelerinde ise minimum aylık hane halkı gelirinin 40-60 TL aralığında olduğu belirlendi" şeklinde konuştu ve Aydın, Denizli ve Muğla'da ise minimum aylık hane halkı gelirinin 15-20 bin lira aralığında olduğunun altını çizdi. 

ANKARA'YI YOĞUN GÖÇ ETKİLEDİ 

Deprem felaketinin ardından yoğun göç alan Ankara’da kira artışı hızını kesmedi. 5 ilçede yapılan araştırma sonuçlarına göre başkentte hane halkı için aylık en düşük gelir beklentisi 20-52 bin lira arasında değişiyor. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra  Ankara  gibi birçok ile yoğun göç yaşandı. Bu göç etkisiyle Kayseri ve Mersin’de en düşük kiraya göre hane geliri beklentisi 18 bin lirayı, Konya’da 23 bin TL'yi geçti. Adana’da en düşük beklenti 27 bin TL'ye yaklaşırken, Antalya’da da yabancıların da etkisiyle 30 bin TL'ye kadar yükseldi. 

Doğu ve güneydoğu illerinde de kira  yükselişi sebebiyle hane geliri beklentisi İstanbul’un pek çok ilçesini yakaladı. 

Araştırma sonuçlarına göre en ucuz konut dikkate alındığıda Mardin’de en düşük hane geliri ihtiyacı 15 bin lira, Van’da yaklaşık 17 bin lira, Erzurum’da 20 bin lira, Diyarbakır’da 25 bin TL olarak belirlendi. 

Ev kiralayacaklar dikkat! İstanbul, İzmir, Ankara'da gelirinizin en az bu kadar olması lazım! Tek tek hesaplandı!


Geri Dön