10 / 05 / 2024

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? 5 yılını dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? 5 yılını dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur?

Ev sahibi ve kiracıların kira bedellerine dair merak ettiği bazı sorular vardır. İşte kira bedellerine dair sorulan soruların yanıtları!



KİRACI KAÇ AY KİRA ÖDEMEZSE TAHLİYE EDİLİR?

Kiracının çıkarılması kirayı ve aidatı ödememesi halinde gerçekleştirilebilir. Kiracı, aynı kira yılı içinde iki defaya mahsus kirayı ve aidatı ödemez ise yazılı bir ihtarname gönderilebilir. İki haklı ihtar gönderildikten hemen sonra kira yılının bitmesinden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılabilir.

5 YILINI DOLDURAN KİRACININ TAHLİYESİ NASIL OLUR?

Kira kontratlarında aksi bir işlem yapılmadığı sürece her sene kendiliğinden güncellenir. Ama kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin bitiminden hemen sonra 'herhangi bir neden göstermek zorunda olmadan' kiracıyı tahliye edebilir.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?

Ev malikinin eve ihtiyacının olması halinde, kiracının bir mülkte on senedir ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi halinde, kiracı eğer kira ödemesini yapmaz ise, veya ev sahibinin değişmesi durumunda. Bunlar haklı sebepler sayılır ve bu hallerde kiracıyı çıkarmak için ihtarname çekilebilir.

YASAL OLARAK KİRA KAÇ GÜN GECİKEBİLİR?

Kira ücretleri kira sözleşmesinde yazan günlerde ödenmesi gerekir. Eğer kira sözleşmesinde kira ödeme tarihi açık olarak yazılmamış, belirtilmemiş ise her ay peşin şartı koyulmuşsa da bu durumda her ayın beşinci günün akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.

Diyelim ki ayın altısına kadar ödeme yapılmamış ise bu tarihten başlayarak kiracıya bir ihtarname gönderilir ve kira bedelinin 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir ve 30 gün içerisinde de kira bedeli verilmez ise gecikme sebebi ile birlikte tahliye davası açma olanağına sahiptir.


Geri Dön