02 / 05 / 2024

Ev sahibi hangi masrafları öder?

Ev sahibi hangi masrafları öder?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Peki, ev sahibi hangi masrafları öder? İşte, ev sahibinin ödemesi gereken masraflar!



Ev sahibi hangi masrafları öder?

Gayrimenkul kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Bu hususta ev sahibi ile kiracının ayrı ayrı yükümlülükleri bulunuyor.


Kanun gereğince, evde yapılan tadilatların bazı masraflarını kiracının, bazısını ise ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Peki, evde yapılan hangi tadilatları ev sahibi öder?


* Site yönetiminin aldığı kararla yapılan tadilatları ev sahibi ödüyor. (asansör tamiratı, otopark kilit taşı döşenmesi, dış cephe boyanması, tel örgü çekilmesi, çatı tadilatı gibi) .


* Kullanılmayacak kadar çok eskiyen veya olmayan demirbaşları ev sahibi ödüyor. Mesela günısı, dış kapı, iç kapı, musluklar, pencereler gibi.


* Optimal kullanım ömrünü tamamlamadan kötü kullanımdan dolayı eskiyen veya kırılan pencere, musluk kapılar, iç boya gibi masrafları kiracının ödemesi gerekiyor. 


* Kiracı evde istediği ve taşındıktan sonra dairede kalacak demirbaş varsa (klima, su ısıtıcısı, sineklik, cam balkon, panjur gibi) ev sahibi ile pazarlık yapabiliyor. Çünkü bu demirbaş olarak dairede kalıyor. Ancak ev sahibi parayı ödemek istemezse, kiracı zorlayamıyor.  Bu durumda, kiracı istekleri hali hazırda var olan başka bir ev kiralama hakkı oluyor. 


* Kendi kullanımı esnasındaki boya, kırılan eşyaların tamiratı, çizilen parke ve laminatların değişimi, musluk, cam gibi masrafları kiracı ödüyor. 


Kiracının katılması gereken ortak giderler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön