22 / 05 / 2024

Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?

Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?

Ev sahipleri ve kiracılar birtakım konularda anlaşmazlık yaşayabilir. Çoğu kendi arasında çözmek istese de bazı sorunlar büyüyerek mahkemeye kadar gidebilir. Peki “Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?” İşte detaylar!



KİRACI EV SAHİBİNİ NASIL MAHKEMEYE VERİR?

TBK 352/II maddesine göre 1 kira yılı içerisinde kiracı, kirayı eğer iki kez ödemez ve her ödemediğinde ev sahibi yazılı ihtarname keşide etmişse bu durum ev sahibine bu durum dava açma hakkını doğurur. Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden başlayarak 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.

Ev sahiplerinin sık sık başvurduğu söylemlerden ‘oğlum, kızım, babam, annem gelecek’ gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarmak isterse bunu belgelemek zorundadır. Söz gerekçe kabul edilmez. Kira kontratı dolmuş ise ev sahibi gerekçesini belgelerle ortaya koyarsa, tahliye ettirebilir. Ancak bu belirtilen sebeplerle kiracıyı evden çıkaran ev sahibi 3 yıl boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremez. Aksi bir durumda, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini yani tazminatı ödemek zorunda kalır.

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Tahliye davası dosyanın niteliğine bağlı olarak aynı zamanda davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna da bağlı olarak, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süresinde değişiklik olabilir. Tahliye davalarında karar süreci yaklaşık olarak 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişmektedir.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

10 yıllık kira sözleşmesi olan kiracılar ve ev sahipleri bu konuya dair pek çok sorunun yanıtını aramaktadır. Ev sahibi, sözleşme süresinin bitişini neden göstererek kira sözleşmesini iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilebilir. Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir. Ama on yıllık uzama süresi sonunda ev sahibi bu süreyi izleyen her uzama yılının sonunda en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Kombi yanarken en az kaç petek açılmalı?

Polis promosyonu ne zaman yatar? Polis promosyonu neden yatmadı?

İzmir TOKİ ne zaman yapılacak?


Geri Dön