22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Kiralama sürecinde mal sahibi ile kiracının anlaşmazlık yaşaması ve imzaladıkları sözleşme hükümlerine aykırı davranmaları halinde taraflar dava açabiliyor. Peki, ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?




Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden sözleşme imzalanıyor.


İmzalanan bu kira sözleşmesinde, kira süresine, kira bedeline, kira artış oranlarına ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarihe yer veriliyor.


Kiralama sürecinde ev sahibi ile kiracının anlaşmazlık yaşaması ve imzaladıkları sözleşme hükümlerine aykırı davranmaları halinde taraflar dava açabiliyor. Peki, ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?


Açılacak davalarda, kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacının sorumluluğunda yer alıyor.


Örneğin kira sözleşmesi yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor. 


Peki ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’ dir.


Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirlenir.


Tahliye davalarının taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabilir.


Ev sahibi hakları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön