05 / 05 / 2024

Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Ev sahipleri ve kiracıların arası her zaman günlük gülistanlık olmamaktadır. Peki büyük kavgalar meydana gelirse, “Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?” İşte detaylar!



KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracıyı tahliye etmek, çok da kolay değildir. Bu koşullar altında kiracıyı evden çıkarmak pek mümkün değildir. Ancak bazı istisnalar vardır ve bu durum da “Kiraya verenin ya da yeni malikin gereksinimi doğrultusunda tahliye” durumudur. Bu durumda kiracının tahliyesi dava yolu ile mahkemeden istenebilir.

EV SAHİPLERİ KİRACI DAVALARINA HANGİ MAHKEME BAKAR?

Ev sahipleri ve kiracıların arasında bir anlaşmazlık çıkar ancak bu durum mahkemeye kadar taşınırsa, hangi mahkemelerin yaşanan bu olaylara baktığı merak edilmektedir. Tahliye davasında görevli mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 4. Maddesi gereğince, kiralanan taşınmazların tüm uyuşmazlıklarına, anlaşmazlıklarına dair davalarda sulh hukuk mahkemesidir. Ama ilamsız icra yolu ile tahliye talepli davalar hariç olmak üzere görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır.

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Tahliye davası dosyaya bağlı olarak aynı zamanda davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğu da baz alınır ve dava sürecini belirler. Aynı şekilde kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de değişmektedir. Tahliye davalarında ortalama karar süreci 3 ay ila 1,5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

KİRACI KAÇ YIL ÇIKARILAMAZ?

Kira sözleşmesi sona erse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını istenemez. Ama kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunulur ve sözleşmeyi iptal edilerek kiracının tahliyesini isteyebilir.

KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?

Kiracıyı tahliye etmenin birden çok yolu bulunmaktadır. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol ise kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi sırasında, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilir.

Hisseli tapu başınıza dert olmasın! Hisseli tapu nasıl ayrılır?

Zonguldak TOKİ kura sonuçları açıklandı mı? TOKİ Zonguldak kura çekilişi ne zaman açıklanacak?


Geri Dön