30 / 04 / 2024

Ev sahibi-kiracı davası için emsal karar! Kiracı diğer odaları başkalarına kiralayabilir!

Ev sahibi-kiracı davası için emsal karar! Kiracı diğer odaları başkalarına kiralayabilir!

Federal Mahkeme, emsal niteliğinde bir karar alarak kiracının, söz konusu konutun diğer odalarını başkalarına kiralayabileceğine hükmetti.



Almanya'da özellikle başkent Berlin olacak şekilde büyük kentlerde konut sorunu artık çözümsüz bir hal aldı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Rusya-Ukrayna savaşının ardından kente çok sayıda Ukraynalı mültecinin de gelmesiyle, konut bulmak artık neredeyse imkânsız hale geldi.

Hürriyet'te yer alan habere göre Federal Mahkeme konut sıkıntısının yaşandığı  şu günlerde kiralık konutlarla ilgili emsal teşkil eden bir karar aldı. Söz konusu karara göre, kiracılar, ana konutları olarak kullanmadıkları 2. dairelerini kısmen kiraya verebilecek. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre dava, bir konutun bir odasını haftada sadece 2-3 gün kullanan ve maliyeti düşürmek amacıyla konutun diğer odalarını kiraya veren bir kişinin ev sahibine karşı açtığı dava üzerine görüldü. 

Ev sahibi-kiracı davası için emsal karar! Kiracı diğer odaları başkalarına kiralayabilir!

Paylaşılan bilgilere göre davacı, 2014'te üç odalı bir konut kiraladı, fakat daha sonra ailesiyle beraber kentin dışında kiralamış olduğu yarı müstakil bir eve taşındı. Mesleki sebeplerle konutu kullanmaya devam etmek ve işe gitmekten kurtulmak amacıyla haftada iki veya üç defa geceyi orada geçirmek istedi. Maliyetleri düşürmek amacıyla da konutun iki odasını başkasına kiraya verdi. Konut sahibi sınırlı bir süreliğine bu duruma izin verdi, fakat daha sonra odaların başkasına kiralanmasına karşı çıktı. Bunun üzerine de ana kiracı söz konusu konuyu mahkemeye taşıdı.


‘MEŞRU MENFAAT’

Verilen bilgilere söz konusu davanın görülmüş olduğu Berlin-Mitte bölge İdare Mahkemesi kiracı lehine karar verdi. Fakat temyize gidildi ve Berlin Eyalet Mahkemesi konutun kalıcı şekilde yalnızca ikincil bir konut olduğu gerekçesiyle kiracının aleyhinde karar verdi. Bu sefer de kiracı Federal Mahkeme’ye temyiz başvurusu yaptı. Federal Mahkeme, Berlin Eyalet Mahkemesi’nden farklı bir karar aldı ve kiracının meşru menfaatine ek şekilde konutun bir bölümünü kullanmayı sürdürmesi durumunda alt kiralamaya izin verilebileceğini, böyle bir durumda odaları bir başkasına kiralayarak kendi kira maliyetinden tasarruf etmenin meşru bir menfaat olduğunu belirtti.

Yine aktarılan bilgilere göre mahkeme ayrıca kiracının, 2. daireyi kiraya verebilmesi için, dairenin ana kiracısı olarak dairede ikamet etme zorunluluğunun bulunmadığını da kaydetti.

Sakarya'da 7 bin konut dönüşüm bekliyor!

TOKİ'den Gaziosmanpaşa'ya 431 konutluk yeni proje geliyor! İhalesi yarın!

Adana'da 10 adet arsa ve arazi satılıyor! İhalesi 6 Aralık'ta!


Geri Dön