Ev sahibi tahliye!
Ev sahibi tahliye için gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yaptırmak için evi boşalttırabiliyor. Kira sözleşmesinin bitiminden bir ay sonra dava açılabiliyor...
Ev sahibi tahliye nedeni olarak kiracının ev sahibine noter aracılığıyla vermiş olduğu tahliye taahhütnamesini gösterebiliyor. Bu taahhütnameye rağmen evi boşaltmayan kiracı için bir ay içerisinde icra dairesine başvurarak evin boşaltılmasını isteyebiliyor.
Ev sahibi tahliye etmek için o meskene kendisinin, eşinin ve çocuklarının ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Bu durumda kira sözleşmesinin bitiminden bir ay sonra dava açılabiliyor.
Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa ev sahibi tahliye talebi karşılanıyor. Kira kontratının bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor. Ev sahibi tahliye için gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yaptırmak için evi boşalttırabiliyor. Bunda da kira sözleşmesinin bitiminden bir ay sonra dava açılıyor.
Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebiliyor. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname çekiliyor, ihtarname tarihinden altı ay sonra, bir aylık süre içinde dava açılıyor.
Ev sahibi tahliye nedeninin bir tanesi de kira bedelinin ödenmemesidir. Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle bir yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip bir ay içinde doğrudan dava da açılabiliyor.
Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu varsa: Bu durum ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabilme hakkını verir.
Ev sahibi tadilat!
Ev sahibi kiracı hukuku!
Ev sahibi olmak!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com