29 / 04 / 2024

Ev sahibi tadilat!

Ev sahibi tadilat!

Ev sahibi tadilat yapmak için kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. Ancak tadilatın yapılması için evin gerçekten boş olması gerekiyorsa bu yola başvurabilir. Ev sahibi kiracısının zevkine göre istediği tadilatları kabul etmeyebilir...




Ev sahibi tadilat!


Ev sahibi hakları arasında kiracıya ihtar çekmek, kira kontratını feshetmek, kiracıyı evden çıkarmak, söz konusu evin zorunlu tadilatlar hariç tadilatlarını kabul etmemek gibi  konular yer alıyor. Ev sahibi, kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmasında, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


Ev sahibi hangi sebeplerle tahliye davası açabilir?


Kanuna göre ev sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için bazı gerekçeler göstermesi gerekiyor. Bunlar arasında kiracının kira parasını ödeyememesi, ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni ev sahibinin de bu eve ihtiyacı olması bir de ev sahibi tadilat yapma zorunluluğu bulunuyor. Evde zorunlu olarak bir inşaat, tadilat yapılması gerekiyorsa ve o tadilatın da ev boşken yapılması uygunsa ev sahibi kiracısına tahliye davası açabiliyor.


Ev sahibi tadilat çeşitlerinden hangisini kabul etmeyebilir?


Kanuna göre, ev sahibi kiraya konu olan evi boyasız verdiği takdirde, kiracı da aynı şekilde boyamadan çıkabiliyor. Ancak, ev sahibi evi boyayıp verdiği zaman ise kiracının da aynı şekilde evi boyayıp çıkması gerekiyor. Kiracı kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibinden talep edemiyor.  


Bunun yanı sıra, ev sahibi evi eski hali ile istediği için, kiracının evden çıkarken evi eski haline getirmesi gerekiyor. Bu nedenle evin eski durumunun ispatı için kiralama aşamasında evin fotoğraflarının çekilmesi faydalı olacaktır.



Ev sahibi hakları 2013!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!
Ev sahibi gelir vergisi!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön