28 / 04 / 2024

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Son zamanlarda gündemden düşmeyen enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ocak ayı kira artış oranları da belli oldu. Peki ev sahibi TÜFE’nin üstünde kira talep edebilir mi?



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ocak ayı kira artış oranları da belli oldu. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nin  (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak 2022 için yüzde 19,60 şeklinde oldu. Fakat bazı ev sahipleri kiracılarına TÜFE’nin üstünde zam yapmak istiyor. 

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Kira artışları ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor.  Bu hesaplama ile baktığımızda enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Ocak ayı kira artış oranı belirlendi. TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak ayı için yüzde 19,60 oldu. Bunu 2 bin TL'lik bir kira bedeli üzerinden hesaplarsak, 392 TL'lik bir artış ile kira bedelinin 2 bin 392 TL olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Eğer ayrı bir anlaşma yoksa…

Akdoğan, TÜFE’nin üzerinde kira isteyen ev sahipleri ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Kira zammı, kiracılar ile ev sahipleri açısından en önemli konulardan biridir. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor” 

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Üstü olabilir mi?

Hakan Akdoğan, kira tutarlarında ev sahibiyle sorun yaşayan vatandaşların izlemesi gereken yollara da değindi. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışında gerçekleştirilebilecek en yüksek zam oranının son 12 ayın yıllık TÜFE oranlarının ortalaması şeklinde uygulanabileceğini dile getiren Hakan Akdoğan, şöyle konuştu:  “Yani taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler, ancak üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmiş ise o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durum mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez.”

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Kiralar düşecek mi?

Hakan Akdoğan, 2022 yılına girilmesiyle birlikte konut fiyatları ve kiraların düşme ihtimali ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Satılık fiyatlarda pek bir gerileme beklemiyoruz. Lakin kira bedellerinde bir miktar gerileme olabilir. Özellikle kış sezonunun gelmesi ile fiyatlar bir miktar azalabilir” 

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

2022 Ocak ayı kira artış oranları belli oldu!


Geri Dön