27 / 04 / 2024

Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor. Sözleşmenin uzaması halinde bu bedel artabiliyor. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?



Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?


Ev sahibinin yapacağı yıllık zam, Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor. Kanunen zam oranının dönemin ÜFE oranında olması gerekiyor. Aksi durumda yapılan zam geçerli sayılmıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.


Örnek hesaplama

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Buna göre kira bedeli 1000 TL olan bir kiracının yeni kira dönemindeki kira bedeli 1055 TL olacak.



Enflasyon oranları Şubat 2016!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön