Kira

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık ev sahibi istediği saatte müşteri getiremeyecek!

Kiracı ve ev sahipleri arasında arabulucuya taşınan anlaşmazlıklara "satılık konutu alıcıya gösterme" de taşındı. Ankara'da meydana gelen olayda arabulucu, yüksek yargı kararları kapsamında konut malikinin istediği saatte müşteri getirmesini kişinin özel hayatına müdahale olarak değerlendirdi.

Bazı konut malikleri yüksek kira artışı ya da konuttan çıkmayı kabul etmeyen kiracıların konutuna satma gerekçesiyle gece yarısı müşteri getirerek veya elektrik, suyu keserek bezdirmeye çalışıyor.

Kiracı satılığa çıkarılan evi uygun gün ve saatlerde göstermekle yükümlü bulunuyor. Ankara'da meydana gelen olayda arabulucu, yüksek yargı kararları kapsamında konut malikinin istediği saatte müşteri getirmesini kişinin özel hayatına müdahale olarak değerlendirdi.

 

SATILIK EVİ GÖSTERMEK ZORUNLU

Sabah'ta yer alan habere göre, kira anlaşmazlıklarındaki artışla birlikte, kiracılı konutun satılması için konutun alıcılara gösterilmesi ya kiracının göstermekten kaçınması hususunda yaşanan ihtilaflar da arttı. Bunun bir örneği Ankara'da meydana geldi.

Mamak'ta ikamet eden Abdullah Y. gece 23.00'ten sonra satılığa çıkarılan konutuna alıcı getiren konut malikini arubulucuya şikayet etti. Kiracı ve konut sahiplerinin Kat Mülkiyeti Yasası, Borçlar Yasası doğrultusunda kanuni yasal hem de sözleşme çerçevesinde yükümlülüklerine dikkat çekildi.

Türk Borçlar Yasası’na göre kiracının satılığa çıkarılan mülkü yeni alıcıya gösterme zorunluluğu yer alıyor. Borçlar Yasası’nda, "Kiracı, kiralananın kusurlarının giderilmesine ya da hasarlarının önlenmesine ilişkin çalışmalara katlanmakla yükümlüdür. Kiracı, bakım, satış veya sonraki kiralama konusunda zorunlu olduğu kadar, konut sahibinin ve onun belirlediği üçüncü kişinin gayrimenkulü gezip görmesine izin vermekle yükümlü bulunuyor. Konut sahibi, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya söylemek ve bunların gerçekleştiği esnada kiracının yararlarını dikkate almak zorundadır" hükmü bulunuyor.

Taraflar masada anlaşırken, konut sahibini satılığa çıkardığı mülkünü göstermesi konusunda Çarşamba ve cumartesi günleri saat 14.00-16.00 saatleri kararlaştırıldı.

 

EV SAHİBİ SAATE UYMAK ZORUNDA

Konut sahibinin bu hakkı kullanabilmesi için, kiracıya uygun bir süre önceden yazılı veya sözlü olarak iletmesi gerekiyor. Makul süre cumartesi günleri 14.00-16.00 olup Yargıtay da konut sahibi ya da emlakçının dilediği saatte müşteri getirmesini bireyin özel hayatına müdahale olarak değerlendiriyor. Konut sahiplerinin mülküne talip olan kişileri kiracıyla beraber belirlenen saat aralıklarında getirme hakkı bulunuyor.

KEŞİF VE BİLİRKİŞİ DEVREYE GİRER

Bazı kira kontratlarında, "Kiracı kontratın sona ermesi, satılığa çıkarılması halinde taşınmazın görülmesine izin vermek zorundadır" ibaresi bulunuyor. Fakat Borçlar Yasası, konutun gösterilmesinin kiracı aleyhine olacak biçimde düzenlenmesini uygun bulmuyor.

Kira kontratlarında kira tutarı dışında kiracı aleyhine düzenleme yapılamayacağı hüküm altına alınırken, böyle bir ibare de kabul edilmiyor.

Konut malikinin kiracının yararlarını, manevi değerlerini gözeterek adım atması, kiracının da konut malikinin mülkiyet hakkını kullanmasının önüne geçmemesi gerekiyor. Olayın arabulucuda çözülmemesi halinde yargıya taşınması durumunda dairede keşif, uzman bilirkişi vasıtasıyla inceleme yapılarak taşınmazın gösterilmesine ilişkin uygun saat, zaman dilimi gösterilecek biçimde sonuca varılıyor.

İZİNSİZ GİRİLMESİ SUÇ, ABONELİK İPTAL EDİLEMEZ

Konut malikinin mülkiyet hakkını kiracının konut dokunulmazlığını ihlal etmeden gerçekleştirmesi gerekiyor. Kiracının da konut malikinin mülk hakkını kullanmasını hukuka uygun biçimde engellememesi gerekiyor. Kiracı konutta yokken kapının açtırılması, kanuni şartları taşımadan eve girilmesi Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ediyor.

Eve rıza olmadan girilmesi halinde şikayet üzerine 6 aydan 2 seneye kadar hapis cezası verilebiliyor. Tehdit amaçlı veya gece vakti eve girilmesi halinde bir seneden 3 seneye kadar hapis cezası hükmolunuyor.

Konut malikinin kiracıyı çıkarmak amacıyla elektrik, su, doğalgazını kesmesi suç teşkil ediyor. Yargıtay'ın bu hususta kiracıya manevi tazminat ve koşulları varsa maddi tazminat verilmesi yönünde kararları yer alıyor.

OHAL ilan edilen illerdeki yükseköğretim öğrencilerinden katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’tan kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Kentsel dönüşüme ihtiyaç var’

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!