11 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 

Konut kira zam oranlarını yüzde 25 ile sınırlayan ve Temmuz'da son bulacak düzenlemenin uzatılması gündee geldi. Peki bir sene kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak?



Avukat Çiğdem Kezer, "Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle getirilen düzenlemeye göre, 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25’ten fazla kira artışı yapılamayacak" açıklamasında bulundu ve bu husunun kiracılar ile mülk sahipleri arasında kira tutarı konusundaki uyuşmazlıkları azaltmadığı gibi mülkünü daha yüksek kiraya verebilmek için kiracısının tahliyesini isteyen ev sahiplerinin sayısını da yükselttiğini belirtti. 

Yüzde 25 sınırlamasından farklı olarak iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları azaltabilecek bir uygulama önerisinde de bulunan Çiğdem Kezer, "Önerim, kira artışları ile ilgili olarak ilçelere göre belirlenecek rayiçlere göre artışların yapılmasının, artış oranlarının ona göre belirlenmesinin daha hakkaniyetli olacağıdır" ifadelerini kullandı. 

Geçici düzenleme ile 1 Temmuz 2023 sonrası uzatılacak süreden sonra bu konuda belirtilen şekilde bölge ya da ilçelere göre kira tutarlarının belirlenerek uygulama yapılabileceğini de söyledi. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 

Kezer, geçici düzenleme ile işi fırsatçılığa çeviren ve fahiş kira bedelleri isteyen mülk sahiplerini engellenirken, burada belirlenen kira tutarlarının da piyasa koşullarına göre hakkaniyetli belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Geçici düzenlemenin 1 sene daha uzatılması halinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar biten ve yenilenen kira sözleşmeleri için geçerli olacağının altını çizen Avukat Kezer, "Buna göre ev sahipleri bu oranın üzerinde zam talep ettikleri taktirde kiracılar yüzde 25 artışlarını yaparak kontratlarına devam edebilirler" dedi ve bu durumda yalnızda 5'inci senesini tamamlayan kiracılar için kira yükseltme durumunun söz konusu olduğuna dikkat çekti. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 

Ev sahibi ile kiracıların sözleşmede farklı bir oranda artış konusunda anlaşmaları durumunda, belirlenen zam oranının uygulanabileceğini dile getiren Kezer, "Ancak ihtilaf söz konusu olduğunda kiracının yeni kira zam döneminde yüzde 25 zamlı olarak kira bedelini ödeyip ödemediğine bakılacaktır" ifadelerini kullandı. 

Eylül ayı itibarıyla konut sahibi kiracı arasındaki davalar için önce arabulucuya başvurulmuş olmasının gerekeceğine de değinen Avukat Çiğdem Kezer, arabulucuya başvuru şartının daha ortak noktada buluşturmak konusunda etkili olacağını belirtti. 

Açıklamasında "Yargıdaki iş yoğunluğunu da özellikle kira tespit davalarında ortalama yüzde 50-60 oranında azaltacağını düşünüyorum" diye konuşan Çiğdem Kezer, hukuki olarak karşı karşıya gelen kiracı ile mülk sahibinin bu şekilde ortak noktada buluşabileceklerini aktardı. 

Benzin, motorin, LPG'ye yeni indirim gelecek mi? BP, Opet, Total, PO 27 Nisan 2023 fiyat listesi...

Dolar sadece 5 saat sonra böyle olacak! Dananın kuyruğu bugün kopuyor! Doları olanlar acil planınızı yapın

Altın fiyatlarında sınırlı yükseliş! Gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ne kadar? 27 Nisan 2023 altın fiyatları


Geri Dön