12 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir? Mülk sahibi ve kiracı hakları neler?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir? Mülk sahibi ve kiracı hakları neler?

Yükselen kira fiyatları ve konut yetersizliği kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Peki mülk sahiplerinin ve kiracıların hakları neler? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir?



KİRACILARIN HAKLARI NELER? 

10 senelik sürenin bitiminde konut sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilme hakkına sahip. Bunun için konut sahibinin sözleşme bitiminden 3 ay öncesinde kiracıya, yazılı olarak evi tahliye edeceğini bildirmesi gerekiyor. 

Fakat bu durumda, konut sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini veya nakliye ücretini ödemek zorunda kalıyor. Alternatif şekilde kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödenebilir. 

'Kiracı, sözleşmesi bitmeden önce evden çıkabilir mi?' sorusunun yanıtı da merakla sık sık araştırılıyor. Kiracı hiçbir neden belirtmeden evden çıkabilir. Fakat bunun için de kiracının yerine getirmesi gereken bazı koşullar bulunuyor. Bunlardan ilki mülk sahibine ihtar bildirmek, ikincisi de mülk sahibini mağdur etmemek. 

Örneğin ev sahibine ayrılacağınız tarihi kesin şekilde iletebilirsiniz fakat konut sahibi yerinize kiracı bulana kadar, evde yaşamanız gerekebilr. Ayrıca yeni bir kiracı bularak ya da kalan kira tutarını ödeyerek konuttan ayrılabilirsiniz. 

YENİ EV SAHİBİ EVİ SATARSA NE OLUR? 

Ayrıca evin satılması halinde de yeni konut sahibi kiracının tahliyesini talep edebilir. Bu kapsamda, yeni konut sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip oluyor. Kira sözleşmesinden bağımsız şekilde kiracının maksimum 6 ay içinde konutu tahliye etmesi gerekiyor. 

Yeni ev sahibinin ikamet edeceği başka evi olmaması halinde kiracıya bir ay öncesinden tebligat verme koşuluyla evin tahliyesini talep edebilir. Fakat konut satılmadan önce eski ev sahibi evi satacağı için kiracının evden çıkmasını isteyemez. Bu talep yalnızca konut satıldıktan sonra yeni ev sahibi tarafından gündeme getirilebilir. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir? Mülk sahibi ve kiracı hakları neler?

Kira sözleşmesi bittikten sonra hemen tahliye yapılması gerekmiyor. Kira sözleşmesi, bitiş tarihinden 15 gün önceye kadar kiracı tarafından feshedilmezse otomatik şekilde 1 sene daha uzatılmış olarak kabul edilir. 

Sözleşme uzatma işlemini kiracı her sene yapabilir, kirasını düzenli ödediği ve başka anlaşmazlıklar olmadığı sürece konnutsahibi tarafından 10 yıl boyunca sözleşmesinin fesedilme hakkı olmaz. 

EV SAHİPLERİ HANGİ DURUMDA KİRACI TAHLİYESİ İSTEYEBİLİR?

Konut sahipleri, çeşitli nedenlerden ve kanunların tanıdığı haklardan faydalanarak kiracısının tahliyesini isteyebilir. İşte o nedenler: 

- Konut sahibi, kirada olan evinde kendisinin ya da birinci derece yakınının oturacağını kanıtlaması halinde kiracısından evi tahliye etmesini talep edebilir.

- Aynı senede kiracı kirayı iki kere geciktirirse konut sahibi tahliye ihtarı çekebilir, ardından tahliye davası açabilir. 

- Kiracı konuta özensiz davranırsa veya komşularıyla problem yaşarsa konut sahibi ihtar yollayabilir. 

- 10 senelik sürenin sonunda sözleşme bitimine 3 ay kala kiracı için tahliye talep edilebilir. 

TOKİ Aksaray 2023 projesi için beklenen tarih resmen geldi! 270 konut, 178 dükkan ve 126 ofisi kaçırmayın!

Altın ve dolar yatırımcıları ters köşe olacak! İslam Memiş tarih verdi! Kuyumcuya ve dövizciye koşmadan önce bakın!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 80,8 ton altın sattı!

Naci Görür'den son dakika deprem uyarısı: Fay şimdilik küçük küçük depremlerle kırılıyor!


Geri Dön