Kira

Ev sahibi ve kiracılar nasıl desteklenmeli? Bunlar bir an önce hayata geçirilmezse büyük açık oluşur!

Ev sahipleri ve kiracılar, mağduriyetlerinin sona ermesi için çözüm önerilerini sık sık paylaşıyor. Hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiren yeni bir öneri geldi. İşte X'te yapılan o paylaşım ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan zam ve tahliye anlaşmazlıkları büyürken, milyonlarca kişi yüzde 25 zam sınırının kaldırılıp kaldırılmayacağını da merak ediyor. Ayrıca, ev sahipleri ve kiracılar, mağduriyetlerinin sona ermesi için çözüm önerilerini sık sık paylaşıyor. 

91 bin takipçili Elit Finans isimli hesap, https://twitter.com/ElitFinans sosyal medya hesabından satılık ve kiralık konut fiyatları ile barınma sorununa ilişkin bir paylaşımda bulundu. 

Söz konusu paylaşımda, "Kira artışına getirilen %25 zam sınırı konut piyasasında ciddi talep azalmasına neden olacak gibi duruyor. Binlerce dava var ve bu davalar sonuçlandığında ev sahibi kiraya verme konusuna kesinlikle sıcak bakmayacağı su götürmez bir gerçek" ifadelerine yer verildi. 

Kira geliri için konut yatırımının bu uygulama ile amortisman sürelerini de yukarı çekecej olması sebebiyle yabancı talebinin de düşeceğine dikkat çekilen açıklamanın devamı şu şekilde: 

"2'nci 3'üncü ev sahipleri kiraya verme konusunda uzak durmayı tercih edip; konut satışlarında arzın artacağı, talebin faiz ve fiyatlardan dolayı azalacağı, arz-talep dengesindeki makasın artağını öngörmek çok zor olmasa gerek. Buna ilaveten yerel seçimlerden sonra TOKİ toplu konutlara başlacağını da hesaba katarsak konut yatırımcılarını önümüzdeki bir kaç yıl, kiradan sonra konut değer olarakta özellikle altın/konut rasyosunda da sıkıntılı günler bekliyor gibi görünüyor. 
 

Tabi konut talebindeki azalma altın tarafında enflasyon ve diper yatırım araçlarındaki olumsuzluklardan dolayı yatırımcının altına yönelmesi hazineyide sıkıntıya sokacaktır. İç dinamiklerimizi konut sektörünün doğrudan ilgilendirdiği ve bu dinamiklerde ki istihdamı da hesaba katmak gerekiyor... 

Ev sahibi ve kiracı arasında devletin aracı olacağı ve ev maliyet mt2 fiyatına göre kabul görmüş 20 yıl amortismana orantılanması, alınması gereken acil önlemler arasındadır. Bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Aksi halde konut sektöründe bu durumun büyük bir açık oluşturacağı ve şirketokrasinin konut piyasasında temellerinin atılmasına tizemin hazırlayacağı ve bu ve bunlara bağlı  kiracıların daha sıkıntılı günler yaşayacağı göz ardı edilmemelidir.

Şuan ki görüntüde kiracının desteklendiği ancak! uzun vade de çok daha fazla olumsuz etkileceği bir gerçektir... 

Kiracılar desteklenecek ise; konut sahibinin üzerinden değil! Belli bir gelirin altında kalan ailelere kira desteği verilerek desteklenmesi gerekmektedir. 

Burada hazineye hiç yük binmesine dahi gerek kalmaksızın, ülkemize yıllık maliyeti yaklaşık 10 milyar TL gibi yük oluşturan il ve ilçe muhtarlıklarının kaldırılması ve hane halkına kira desteği olarak bu giderin yansıtılması muhtarlıkların desteğinden çok daha etkili olacaktır..."

Peki bu paylaşıma hangi yorumlar geldi? İşte ev sahiplerinin ve kiracıların yorumları...

Prof. Dr. Ali Koçak İstanbul ve Marmara'nın kurtuluş reçetesini açıkladı!

Depremin maliyeti 110 milyar dolar, yapılan harcamalar ise 30 milyar dolar oldu!

Enflasyon sepetinde gıda ve konutun ağırlığı azaltıldı! TÜİK'ten yeni yıl güncellemesi!

Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!